nieuws

Booosting pleit voor instituut aardbevingsschade

bouwbreed

Booosting-voorzitter Joost Heijnis pleit voor oprichting van een Gronings onderzoeksinstituut op het gebied van aardbevingsschade. Inzet op actuele problematiek zoals in Noord-Nederland kan de bouw helpen innovatiever te worden, gelooft hij.

Volgens Heijnis is het de moeite waard om te onderzoeken of de huidige aanpak van gebouwen de oplossing is voor het Groningse probleem. “Is het niet verstandiger om ook iets van het vele geld dat naar het noorden gaat, uit te trekken voor onderzoek naar andere, aardbevingsbestendiger ontwerpmethoden?” Hij pleit ervoor dat de bouwsector veel vaker actuele problemen aangrijpt voor doelgerichte innovatie. Dat zou ook voor breed gedragen oplossingen kunnen zorgen op het gebied van kantorenleegstand, energievraagstukken en circulaire economie.

Een nieuw op te richten instituut zou kennis kunnen verzamelen over aardbevingsschade en onderzoek kunnen doen naar innovatieve nieuwbouwmethoden. De nu gebruikte herstelmethoden zouden ook onderwerp van onderzoek moeten zijn. “Simpelweg doorsluizen van miljarden door Den Haag klinkt leuk, maar zet geen zoden aan de dijk.”

Bij bevingen in Zuidoost-Azië blijkt traditioneel metselwerk kwetsbaar. Verbetering van de constructieve samenhang en constructiemethoden die het gebouw grotere plastische vervormingscapaciteit geven, kunnen de risico’s voor metselwerk bij aardbevingen verminderen.

Voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur in Groningen stelt het ministerie van Economische Zaken 1,2 miljard euro beschikbaar. Ook de NAM komt met miljoenen over de brug voor de komende twintig jaar. Volgens Heijnis biedt een acuut probleem zoals het Groningse, waarvoor veel geld beschikbaar is, grote kansen om innovaties daadwerkelijk op grote schaal te laten doorbreken. Juist daaraan schort het nog in de Nederlandse bouwsector.

Reageer op dit artikel