nieuws

Blij

bouwbreed

O wat waren we heden blij dankzij het Centraal Planbureau. Het gaat veel beter dan eerder verwacht werd en zelfs het overheidstekort komt uit op een houdbaar percentage.

Elke rasechte optimist en naïeveling neemt een borrel en zich ook nog voor om de zuurverdiende centen weer rijkelijk te laten rollen ter meerdere eer en glorie van de economie en het fantastische kabinetsbeleid dat er toch maar voor gezorgd heeft dat we weer uit de shit herrijzen.

Wie herinnert zich nog dat Rutte nog geen jaar geleden verklaarde niets te kunnen doen aan de problemen in het land? Het kwaad kwam allemaal van buiten. Nu roept zijn partij alweer dat het allemaal aan de liberalen ligt dat het weer de goede kant opgaat. Van tweeën één: óf hij kon er in het verleden niets aan doen dat het slecht ging, dan kan hij er nu ook niets aan doen dat het weer goed gaat. Óf hij is inderdaad de kampioenhersteller van de economie, maar dan is hij ook verantwoordelijk voor de ellende waarin we al enkele jaren gestort zijn. De combinatie is niet mogelijk.

De verklaring van het huidige herstel is overigens even simpel als logisch. Dit jaar zijn er maar liefst twee verkiezingen, de gemeenteraad en het Europese Parlement. Zonder het CPB van manipulatie te betichten, is het iets te toevallig dat het ruim twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen onverwacht veel beter gaat. De coalitiepartijen PvdA en VVD worden volgens de polls immers genadeloos gestraft voor hun beleid. Terecht ook. De VVD boekte enorme winst om te voorkomen dat de PvdA in de regering zou komen. En PvdA-leider Samsom kan zich voor een kernfysicus verrekte slecht beperken tot de kern.

Dat maakt direct ook de uitslag zo onvoorspelbaar en daarmee de gemeentepolitiek voor de komende vier jaar. Het lijkt erop dat lokale partijen winnen. De meest vreemde combinaties zullen aan het roer gaan zitten. Soms kunnen verrassingen ook blij maken.

Reageer op dit artikel