nieuws

‘Belang bestek te vaak onderschat’

bouwbreed

‘Belang bestek te vaak onderschat’

Het belang van een goed bestek wordt te vaak onderschat, signaleert Teus Schimmel, voorzitter van de bond van bestekdeskundigen BNB. 


Een te beperkt budget, of het gevoel van ‘o ja, er moet ook nog een bestek geschreven worden’. Volgens Schimmel komt het allebei nog te vaak voor. “Soms wordt het bestek geschreven, terwijl nog niet alle onderliggende stukken klaar zijn.”

Een goed bestek is belangrijk voor het verloop van de aanbesteding en voor een vlekkeloze bouw, vervolgt Schimmel. “Besteed je er te weinig aandacht aan, dan krijg je een Fyra-trein.” Zover komt het gelukkig zelden. “Discussies gaan vaker over meer- en minderwerk. Helaas worden wij meestal buiten die discussies gehouden. Dat is zonde, want wij weten bij uitstek hoe het bestek is bedoeld. Soms wordt er te gemakkelijk van uitgegaan dat er een geschil is.”

Schimmel heeft ook goed nieuws: “We merken dat het weer wat drukker wordt.”

Tegen het advies van Stabu in blijven bestekschrijvers overigens verwijzen naar KOMO.

Reageer op dit artikel