nieuws

Behandeling maakt biocomposieten waterbestendig

bouwbreed

In het kader van het Europese project Biobuild worden de vezels in biocomposieten van een coating voorzien of geacetyleerd. Beide behandelingen leiden tot een betere waterbestendigheid.

Dat moet leiden tot een levensduur van bouwelementen van meer dan veertig jaar, staat in de nieuwsbrief van Biobuild. “We zoeken ook naar mogelijkheden om de brandwerendheid te vergroten”, voegt Bôke Tjeerdsma toe. Hij is vanuit het houtonderzoeksinstituut SHR in Wageningen betrokken bij het Europese project. “Op 19 maart houdt Biobuild een symposium bij SHR over de stand van zaken”, meldt Tjeerdsma.

De drijfveer achter het project is het behalen van milieuvoordeel. Het lijkt mogelijk de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van bouwelementen te halveren. Biopolyesterharsen (van suikers) en furanharsen (van afval uit de landbouw) vormen de basis van de biocomposieten. Daaraan worden vezels toegevoegd van vlas, jute of hennep. Die vezels zijn net zo sterk als bijvoorbeeld glasvezels.

Volgens de nieuwsbrief kunnen aluminium, staal, bakstenen en beton worden vervangen door biocomposieten. “We streven naar even goede technische eigenschappen en vergelijkbare kosten”, aldus Tjeerdsma. “Bovendien bieden biocomposieten veel ontwerpvrijheid en zijn de materialen licht en sterk. We beschikken al over halffabrikaten en sandwichelementen. We verwachten over een jaar een demo-huis te kunnen bouwen.”

Aan Biobuild nemen twaalf partners deel, onderzoeksinstituten maar ook fabrikanten. “We ontwikkelen vier bouwelementen: een gevelelement, een gevelbekleding, een binnenwand en een verlaagd plafond. Daarbij maken we gebruik van verschillende productietechnieken zoals vacuüminjectie en pultrusie”, aldus Tjeerdsma. “We moeten de halffabrikaten nu toepassen en de productie opschalen.”

Andere technieken zijn het met de hand opbouwen van een element in een mal, het impregneren van een weefsel met hars (waarna het over een mal gehangen kan worden) en het met kracht mechanisch vervormen van platen. Tijdens het symposium vindt een kleine expositie plaats. Partners van Biobuild laten daar verschillende materialen en prototypes van bouwproducten zien.

Reageer op dit artikel