nieuws

‘Akoestisch veel te verbeteren aan ontwerp’

bouwbreed Premium

‘Akoestisch veel te verbeteren aan ontwerp’

“Er wordt onvoldoende rekening mee gehouden of een gebouw vriendelijk is voor blinden of slechtzienden”, meent bouwkundestudente Claire Laudij. Akoestisch valt veel te verbeteren, stelt zij.

Claire Laudij studeert op 20 maart af aan de Technische Universiteit Eindhoven in twee richtingen: bouwfysica en architectuur. Voor de eerste richting onderzocht ze hoe blinden echolokalisatie inzetten om zich een beeld te vormen van de ruimte waarin ze zich bevinden. Met deze techniek maken mensen gebruik van de reflectie van geluiden door de gebouwen om hen heen.

Laudij zocht proefpersonen voor een experiment waarbij blinden in een lege gymzaal bepalen of een deur open of dicht is. Dat kostte moeite, omdat actieve echolokalisatie geen algemeen gebruikte vaardigheid is onder visueel gehandicapten. Algemene conclusies zijn door het kleine aantal proefpersonen moeilijk te trekken, maar het is Laudij duidelijk dat voor blinden veel mogelijk is met echolokalisatie.

Reageer op dit artikel