nieuws

‘Aannemer wordt meer ondernemer’

bouwbreed

Gasthoofdredacteur René Kesselaar interviewt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Over samenwerken, jongeren en de toekomst van de bouwsector.

René Kesselaar: “U bent vanuit de politiek in de bouw terecht gekomen. Vindt u het leuk?”

Maxime Verhagen: “Ja. Ik kom bij ontzettend veel ondernemers. Zij zijn allemaal ontzettend trots op wat ze doen. Dat vind ik mooi om te zien.”

K: “Als ik contact heb met Bouwend Nederland, zie ik vooral oudere mannen. Waar zijn toch die jongeren?”

V: “Je moet zowel ouderen als jongeren hebben binnen een organisatie als de onze. We moeten niet één groep uitsluiten. De jongeren kunnen terecht bij Jong Bouwend Nederland. Daarnaast zit in het dagelijks en algemeen bestuur één jong lid.”

K: “Van bouwbedrijven wordt verwacht dat ze nauw samenwerken met ketenpartners. Zou Bouwend Nederland niet het goede voorbeeld moeten geven door bijvoorbeeld met Uneto-VNI en AFNL samen te werken?”

V: “We doen al veel samen met andere brancheorganisaties. We zitten bijvoorbeeld met de AFNL aan de cao-tafel en werken binnen Cencobouw samen met Uneto-VNI, Neprom en de BNA. We weten elkaar echt wel te vinden als er een gezamenlijk belang vertegenwoordigd moet worden. Het kan natuurlijk altijd beter, dat ben ik met u eens.”

K: “Hoe ziet de bouwsector er over vijf jaar uit?”

V: “Er zal in elk geval meer gebouwd worden dan nu. We moeten ons echter realiseren dat de sector zoals hij tot een paar jaar geleden was, nooit meer terugkomt. We zullen anders moeten gaan bouwen. De klant moet meer centraal komen te staan.”

K: “Bestaat de hoofdaannemer nog?”

V: “Zeker. Hij moet wel meer ondernemer worden, minder aannemer. Je kunt niet meer achter je bureautje zitten wachten tot iemand je vraagt een huis te bouwen. Er zal echter altijd iemand nodig zijn die het proces bewaakt. Al zal de aannemer meer onderdeel van de keten worden.”

K: “Wat weet u nu niet en zou u wel graag willen weten?”

V: “Hoe de sector er in 2020 uitziet. Ik ben vooral benieuwd welke toegevoegde waarde wij dan als branchevereniging moeten bieden om onze leden binnenboord te houden. Dat is nog wel een zoektocht.”

Marc Calon

René Kesselaar had ook graag Aedes-voorman Marc Calon willen interviewen. De gasthoofdredacteur wilde onder meer vragen hoe Calon kan voorkomen dat corporaties bezuinigingen opvangen door partijen in de bouwkolom “uit te knijpen”. Ook had Kesselaar vragen voorbereid over het feit dat corporaties nog vaak selecteren op prijs. Daarnaast wilde hij vragen wat de laatste jaren is bereikt op het gebied van ketensamenwerking. Calon had geen tijd voor een interview, schriftelijk ingediende vragen werden uiteindelijk niet beantwoord doordat er bij Aedes “wat is misgegaan”. Kesselaar: “Dit zegt mij genoeg.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels