nieuws

‘Winkelproblematiek is geen spannend, sexy verhaal’

bouwbreed

“Je hoort geroep dat de binnenstad kapot gaat, maar het valt mee hoor.” Aldus Cees Jan Pen, onderzoeker bij Platform31. “De negatieve verhalen vallen op. Ze voorspellen 30 procent leegstand.”

Pen: “Wij brengen het nuchtere verhaal met praktische handvatten. We geven concrete handvatten voor gemeenten, de overheid moet zich meer op regels en vergunningen richten en er moet meer aandacht komen voor het bestaande en de binnenstad. Wij kijken meer naar hoe je winkelgebieden wel toekomstbestendig kunt realiseren. Dat is niet een spannend, sexy verhaal, maar ik hou ervan het eerlijke verhaal te vertellen.”

Vandaag publiceren Platform31, de 32 grote gemeenten en Detailhandel Nederland een onderzoek naar de toekomst van het winkelgebied. Toevallig zag gisteren een andere publicatie van de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW) het licht. Pen: “Ik vond die strekking wel erg somber.”

De opdrachtgevers, de G32 en Detailhandel Nederland hopen met hun timing de coalitieakkoorden na de gementeraadsverkiezingen volgende maand te beïnvloeden. Volgens Pen gaat het nu vaak nog mis omdat de grondbelangen van de gemeenten een grote rol spelen in het geven van groen licht voor de ontwikkeling. “Men zit zo in het nauw dat het grondbelang boven de vraag gaat. Daarvoor moeten we creatieve oplossingen vinden. Het zou bijvoorbeeld helpen als gemeenten de afboeking op grond over een langere periode mogen uitsmeren.”

Reageer op dit artikel