nieuws

W-installatie ook via app te besturen

bouwbreed Premium

Verwarming, koeling, ventilatie en alle andere installaties die onder de noemer ‘werktuigbouwkunde’ vallen, worden steeds vaker elektrisch bestuurd en beheerd. In toenemende mate gebeurt dat met technieken als de app.

Protocollen bieden aansluiting op veel gebouwbeheersystemen

Met hard- en software is alles aan elkaar te koppelen, zegt productmanager Hans Burgers van Honeywell. Niet alleen de producten uit de eigen catalogus: “Soms schrijven richtlijnen voor dat onderdelen van verschillende leveranciers moeten worden betrokken. Als twee autonome systemen vervolgens niet met elkaar kunnen communiceren, is dat nadelig voor comfort, energieverbruik of levensduur van de apparatuur.” Honeywell komt daaraan tegemoet met Trend: producten die met een groot aantal protocollen uit de voeten kunnen.

Duco Ventilation & Sun Control zet daar ook op in voor zijn vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen. Die worden bestuurd via de eigen Ducobus en een eveneens zelf ontwikkeld communicatiesysteem. Innovation manager Stefan Verbrugge: “Op die manier hoeven we niet bij elk afzonderlijk gebouwbeheerssysteem onze instellingen en regelingen aan te passen. Dat gaat eigenlijk altijd goed.”

Ook Hans Klopper, manager customer service competence center bij pompfabrikant Wilo Nederland moest zich de bijzonderheden van elektronica eigen maken, omdat pompen steeds vaker toerengeregeld worden toegepast. “Wij krijgen ook steeds meer te maken met buskoppelingen van pompen aan gebouwbeheersystemen.” Wilo maakt losse interfacemodules voor de busprotocollen RS485, LON, Modbus, RTU en BACnet, evenals voor het industriële communicatieprotocol CAN open.

De smartphone helpt bij het draadloos besturen van technische installaties van bijvoorbeeld kantoren, zegt Piet van Veelen van Vedotec, leverancier van meet- en regeltechniek. “Je loopt met je smartphone je werkkamer uit en het licht gaat vanzelf uit. Of je scant een QR-code om in te loggen als je het kantoorpand binnenstapt.” Wat op het werk kan, kan thuis ook, meent directeur Corien van Berlo van stichting Smart Homes. “Energiemanagement en -besparing betekenen een beter binnenklimaat, meer gezondheid.”

Reageer op dit artikel