nieuws

Vraag en aanbod komen in Nunspeet bij elkaar

bouwbreed

Met 14.000 zandauto’s dwars door Nunspeet? De persleiding van baggeraar Geluk heeft in Nunspeet een verkeerschaos voorkomen.

De Zandenplas gaat een seizoen teg emoet van fris zwemwater. Steeds strenger worden de Europese regels. Daarom besloot Recreatie Gemeenschap Veluwe om ter bestrijding van algenvorming en ziektekiemen de populaire plas een flink stuk dieper en ook breder te maken. Van 2,4 en 4 meter diepte naar 7 meter. Gelijktijdig verschoof de zuidoostelijke oever een meter of 20 tot 50. Van Werven Grondverzet uit Oldebroek brengt de stranden weer in gereedheid voor het nieuwe zwemseizoen.

De opbrengst van het baggerwerk? Zo’n 200.000 kuub mooi geel zand plus en tot verrassing vanuit de nabijgelegen golfbaan vele honderden balletjes. “Prachtig ophoogzand”, beamen de projectlei ders André Reesink (aannemer Geluk) en Christo Willemsen (gemeente Nunspeet). Beiden hadden liefst nog 40.000 kuub extra uit de Zandenplas gehaald. Best mogelijk ook. Helaas is de door de provincie afgegeven en streng gecontroleerde vergunning onverbiddelijk. “Jammer”, zegt wethouder Jaap Coster.

Bij de aanvraag van de vergunning was alleen maar rekening gehouden met de wens van het recreatieschap: verbetering van de waterkwaliteit. Bij de aanvraag om het vrijkomende zand per vrachtwagen af te voeren, ging bij de gemeente Nunspeet een lampje branden. Was al dat zand niet prima te gebruiken voor de aanleg van bedrijventerrein De Kolk en de nieuwe oostelijke rondweg? Een jaar geleden kwamen vraag en aanbod bij elkaar.

Wethouder Coster: “De Recreatie Gemeenschap moest het zand maar zien kwijt te raken. Naar depots in Apeldoorn of Deventer? Dat betekent veel asbewegingen. We hebben als gemeente een mooie deal kunnen sluiten.”

Geluk haalde in een transport van acht vrachtwagens zandzuiger De Linge van locatie Mastenbroek bij Zwolle en zette schipper Manus Coolbergen op de Zandenplas aan het werk. Achter de zuiger van 1200 kilowatt werd een booster van 450 kilowatt geplaatst. De druk in de pijp ging naar 13 bar om de 2 kilometer naar het depot bij het bedrijventerrein te overbruggen.

De aanleg van de persleiding en de retourpijp voor het proceswater was nog een heel karwei. Over het fietspad, de provinciale Eperweg en dan ook nog naar de andere kant van de spoorbaan Zwolle – Amersfoort.

Overkluizingen

Vooral de gang over het spoor had veel voeten in aarde. Wat betreft het overleg met ProRail en NS maar ook bij de realisatie – met nachtafsluiting van het spoor. Nota bene op 28 oktober, de dag dat een zware storm over Nederland raasde. Na de plaatsing van de funderingsblokken werd binnen een krap tijdsvenster de tot 3 meter boven het spoor reikende constructie van Van der Grijp uit Papendrecht neergezet. Daarna kwamen de twee 25 meter lange mantelbuizen, dan de leidingen en de definitieve verankering.

“Boskalis en Van Oord zijn te groot voor dit soort werk, andere bedrijven te klein”, zegt commercieel directeur Jurjan Lammers van Geluk. Het werk is qua omvang niet groot maar de overkluizingen met de provinciale weg en het spoor maakten het werk complex. De middelgrote baggeraar – jaaromzet zo’n 7 miljoen euro – haalt uit het project in Nunspeet een omzet van ongeveer 1 miljoen euro. In het zanddepot maakt Geluk gebruik van Lierosol, een zetmeeloplossing vermengd met graszaad. Het middel vormt een stevige schil die dient om verstuiving tegen te gaan. De nabijgelegen pluimveeslachterij GPS houdt niet van zand in haar kippenvlees.

DE KOLK

Als compensatie voor de sluiting van de Generaal Winkelman Kazerne, waardoor veel werkgelegenheid vertrok, legt Nunspeet bedrijventerrein De Kolk aan. Uitgeefbaar is in de eerste fase 12 hectare, later nog eens 7,5 hectare. De belangstelling uit Nunspeet en omgeving voor ondernemen in een Veluws werklandschap is volgens wethouder Coster groot.Het bouwrijp maken begint in juni 2015. De lengte van de rondweg met vijf rotondes is 3,2 kilometer. De aanbesteding is in september, waarna het werk kan starten in oktober 2014.

Reageer op dit artikel