nieuws

Unieke raket onschadelijk gemaakt op unieke wijze

bouwbreed

Unieke raket onschadelijk gemaakt op unieke wijze

Natuurcompensatie voor de A4 in West-Brabant heeft op scherp staand oorlogstuig aan het licht gebracht. Donderdag brengt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) het op de vindplaats tussen Steenbergen en Kruisland gecontroleerd tot ontploffing.

Daartoe wordt het projectiel ingegraven in een ruim 8 meter hoge en 46 meter brede berg zand. Met een springlading van ruim 900 kilo is de V1, een raket waarmee de Duitse bezetter tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit Rotterdam de havens van Antwerpen bestookte, een uniek exemplaar.

Die wordt ook ‘uniek’ onschadelijk gemaakt, zegt Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: “Ter plaatse; normaal wordt een explosief uitgegraven en op ruime afstand van de bewoonde wereld tot ontploffing gebracht.” In dit geval kan dat niet, omdat het restant van de raket zodanig is gedraaid dat de ontsteker nagenoeg onbereikbaar is.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw 

Reageer op dit artikel