nieuws

Surfen op kunstmatig opgewekte golven

bouwbreed

Een surfeiland met huizen erop waaromheen continu kunstmatige golfslag wordt opgewekt. Dat kan een praktische uitwerking worden van promotieonderzoek van de Australiër Steven Schmied aan de TU Delft. Hij verfijnde een methode om in een groot rond zwembad boeggolven op te wekken die geschikt zijn om op te surfen. Hiervoor draaien aan de buitenrand van […]

Een surfeiland met huizen erop waaromheen continu kunstmatige golfslag wordt opgewekt. Dat kan een praktische uitwerking worden van promotieonderzoek van de Australiër Steven Schmied aan de TU Delft. Hij verfijnde een methode om in een groot rond zwembad boeggolven op te wekken die geschikt zijn om op te surfen. Hiervoor draaien aan de buitenrand van het bad drukbronnen rond die min of meer de vorm hebben van een scheepswand. Cruciaal is de afstemming van de verschillende parameters. Schmied: “Maar als alles precies klopt, kun je eindeloos surfen”. Het idee is inmiddels klaar voor commerciële toepassing.

Reageer op dit artikel