nieuws

Schizofreen

bouwbreed

Nederlandse bouwregels, Europese bouwregels, aanvullingen op Europese bouwregels, normen, certificaten, beoordelingsrichtlijnen, het Nederlandse Komo, de Brusselse CE-markering. Milieuregels die wel gelden, maar eigenlijk ook weer niet omdat het eindresultaat er niet toe doet. Wat moet een plaatselijke aannemer hiermee? Die wordt hier schizofreen van. Het is een gevecht tussen vrij handelsverkeer en garantie tot de […]

Nederlandse bouwregels, Europese bouwregels, aanvullingen op Europese bouwregels, normen, certificaten, beoordelingsrichtlijnen, het Nederlandse Komo, de Brusselse CE-markering. Milieuregels die wel gelden, maar eigenlijk ook weer niet omdat het eindresultaat er niet toe doet. Wat moet een plaatselijke aannemer hiermee? Die wordt hier schizofreen van.

Het is een gevecht tussen vrij handelsverkeer en garantie tot de voordeur. Als we de opiniemakers in deze discussie mogen geloven: alles wat uit Europa komt is bagger, alles uit Nederland is betrouwbaar.

Wat dat betreft is de discussie over de Europese CE-markering en het Nederlandse keurmerk Komo veelzeggend. Europa wil open grenzen, met standaard rekenregels om bouwproducten eerlijk met elkaar te kunnen vergelijken. De stichting Komo, de Stichting Bouwkwaliteit en fabrikanten die investeerden in Komo beschermen op hun beurt de Nederlandse bouwtraditie. Zij benadrukken dat Komo meerwaarde biedt.

Hoe het ook zij, bestekleverancier Stabu verwijst sinds de nieuwe Europese verordening niet meer naar Komo. Komo is daar boos over. “Akkoord”, redeneert Stabu, “maar zorg dan eerst dat alle 360 beoordelingsrichtlijnen van Komo Europa-proof zijn”. Die operatie neemt zeker anderhalf jaar in beslag. Daarom broeden de twee partijen nu op een tussenoplossing. Die zal erop neerkomen dat er nog steeds verwezen mag worden naar het Nederlandse Komo-keurmerk, zij het anders dan bestekmakers gewend zijn. Noemen we dit gedogen? De meningen verschillen. Met als gevolg verwarring alom. Onder fabrikanten, onder aannemers, bij iedereen. Lidstaten werken daaraan mee. Want, zodra Europa met nieuwe voorschriften komt, maakt elke lidstaat zijn eigen bijlage die weer heel veel lijkt op wat er al was. Het wekt de indruk dat Europese normen er niet toe doen. Het is alsof we tijd verspillen en onnodig kosten maken. De bouwkwaliteit schiet daar niets mee op. Het is tijd voor duidelijkheid. Anders blijft het een grijs gebied.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels