nieuws

Printer ‘canal house’ krijgt grote broer

bouwbreed

Op het bouwterrein van het ‘canal house’ in Amsterdam-Noord komt naast de huidige 3D-printer nog een tweede, grotere 3D-printer te staan. Aanstaand weekend gaat de bouwplaats open voor het publiek, maar voorlopig nog zonder die grote broer. Het project is een initiatief van DUS Architecten. De vorm van de te printen constructie doet denken aan een grachtenpand.

Hoe zou het zijn als gebouwen met 3D-printers uitgevoerd zouden worden? Dat is de vraag die de partners van het ‘canal house’-project stellen. Zij verwachten antwoord van een reëel project, het 3D-printen van een ‘grachtenpand’ op een terrein op de hoek van de Tolhuisweg en de IJpromenade in Amsterdam-Noord, schuin tegenover het kantoor van DUS Architects. Het Buiksloterkanaal figureert daarbij als gracht. Op de bouwplaats liggen stelconplaten, vijf platen diep en zo’n vijftien breed. Het terrein was bestemd voor hoogbouw, hoger dan het nabijgelegen voormalige Shell-hoofdkantoor aan het IJ. Maar die laat op zich wachten. De ruimte wordt de komende drie jaar gebruikt voor het 3D-printen van de experimentele constructie.

Zeecontainer

“Wij hebben een 12-voets zeecontainer verbouwd”, aldus Sebastiaan Mans van decor- en interieurbouwer Fiction Factory in Amsterdam. “Deuren eruit, bodem ingelast, zijdeuren gemaakt, spindels en frame voor de 3D-printer aangebracht.”

Ultimaker uit Geldermalsen leverde de printtechnologie. Het apparaat is een vergrote versie van de Ultimaker desktop 3D-printer.

Xtrution uit Hoorn zorgde voor een grote extruder, die granulaat omzet in gesmolten kunststof. De printer werkt van origine met polypropyleen, maar DUS Architects hoopt met gerecyclede en bio-kunststof aan de slag te kunnen. Henkel ontwikkelt hiervoor nieuwe grondstoffen.

DUS Architects heeft al een model van het ‘canal house’ geprint op schaal 1:20. De huidige printer kan objecten produceren van maximaal 2 bij 2 bij 3,5 meter. Op de bouwplaats liggen enkele voorbeelden, waaronder een zitbank met afdak.

Champagne

De kick-off voor partners vond plaats op vrijdag 10 januari, met champagne in 3D-geprinte glazen. Komende zaterdag en zondag zijn publieksdagen met rondleidingen en een drankje. Daarna is de bouwplaats elke werkdag open voor belangstellenden.

Het gebouw wordt uitgevoerd per kamer. Elke kamer bestaat uit meerdere aan elkaar geschakelde onderdelen met diagonale holle kokers, om gewicht te besparen. Zo’n kamer vormt een constructie op zichzelf. In de wanden worden sparingen opgenomen voor het koppelen en het doorvoeren van kabels en leidingen.

Tentech uit Utrecht, ontwerp- en adviesbureau voor lichtgewicht bouwen, ontwerpt en berekent de constructie.

Heijmans draagt bij aan de inrichting van de bouwplaats en onderzoekt de bouwkundige implicaties van het 3D-printen. De gemeente Amsterdam kijkt naar de gevolgen voor regelgeving en werkgelegenheid.

“Het is een samenwerking van sectoren die de potentie zien van 3D-printtechnieken voor het huisvesten van mensen”, aldus Hans Vermeulen van DUS Architects. “Alle partners tonen lef. We leren door tedoen.”

Hoofdpartners

De hoofdpartners van het 3D-printproject ‘canal house’ zijn: – DUS Architects- Henkel- Heijmans- Gemeente Amsterdam- Stichting DOEN- Amsterdams Fonds voor de Kunst

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels