nieuws

Polyurea dicht naad af onder lage druk

bouwbreed

Een verbeterde techniek is voorhanden om met polyurea een doorlopende naad tussen vloer en wand aan te brengen. Dat is nu mogelijk met een lage temperatuur en druk.

Alternatief voor kitrups weerstaat hogedrukspuit

“Kit blaas je met een hogedrukspuit zo weer uit de naad”, zegt Ron Sikkema van Integrity Coatings uit Beekbergen. “Die moet je dus telkens weer opnieuw afdichten.” Daardoor raakt de onderkant van een wand makkelijk beschadigd. Een naad met een afwerking van polyurea werkt volgens hem beter. Zijn bedrijf dicht onder meer naden af door het materiaal er onder de naam Hot Spray met een lage temperatuur en een lagedrukspuit op een speciale primer aan te brengen.

Polyurea in combinatie met een lage materiaaltemperatuur en een hoge applicatiedruk is bijzonder, stelt Sikkema. Hij zegt tot nog toe het enige bedrijf in Nederland te zijn dat op deze manier te werk gaat.

Polyurea wordt al zo’n dertig jaar gebruikt in onder meer de off-shore. Daar wordt het onder een druk van soms 180 bar en met een temperatuur van zo’n 70 graden Celsius aangebracht in een nevel van soms 1 meter diameter op onder meer staalconstructies.

Ook op vloeren en wanden van gebouwen wordt het aangebracht. Vooraf moet de locatie worden afgeplakt om schade door overspray te voorkomen. “Niet in de laatste plaats omdat het materiaal al na ruim vijf seconden droog en hard is en dan niet meer te verwijderen is”, zegt Sikkema. Bij zijn methode blijft de druk van de lichtnetcompressor onder één bar en hoeft het materiaal niet warmer te zijn dan ongeveer 40 graden Celsius. De spuitnevel is een kleine 5 centimeter in diameter, zodat weinig hoeft te worden afgeplakt.

Door de lage druk waarmee het polyurea wordt aangebracht, droogt het niet strak op maar vormt het een sinaasappelachtig oppervlak. De laagdikte van 1 tot 2 millimeter werkt dat mede in de hand. Met Bayer ontwikkelt Integrity Coatings uiteenlopende mengsels: “Mogelijk blijkt een daarvan op een dag wel strak uit te harden.”

De Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) uit Nieuwergein zegt niet bekend te zijn met de methode van Integrity Coatings.

Reageer op dit artikel