nieuws

‘Passiefbouw nog het duurzaamst’

bouwbreed

Het is nog te vroeg voor de ‘all electric’ woning die soms als summum van duurzaamheid wordt gepresenteerd. Totdat die techniek naar behoren werkt, is passiefbouw het toppunt van duurzaamheid, zei voorzitter Chris Zijdeveld van de stichting PassiefBouwen.nl op vakbeurs VSK in Utrecht.

Techniek schiet nog tekort voor ‘all electric’ woning

Het is bij corporaties een komen en gaan van snelle jongens met mooie en nog mooiere aanbiedingen die de schijn wekken de epc meer dan fors te drukken, constateert Zijdeveld. Bijvoorbeeld met een combinatie van een elektrische warmtepomp en zonnepanelen. In de bijbehorende berekening compenseren de panelen het energieverbruik van de warmtepomp. In de praktijk blijkt het rendement van de warmtepomp, uitgedrukt in COP, nogal eens tegen te vallen en wordt de bodembron zo krap berekend dat de warmtepomp ‘s zomers koelte moet maken om de bron te regenereren. In de winter zal de woning vooral worden verwarmd met ‘vuile kolenelektra’ met een opwekkingsrendement van 40 procent.

Zonnepanelen zijn in Zijdevelds ogen “een aflaatbrief’’. ‘‘De eigenaar heeft er weinig aan: het overgrote deel van de elektriciteit die de panelen opwekken gaat tegen een goedkoop tarief het openbare net in waarna de gebruiker dure elektriciteit uit het net terugkoopt.” Panelen die op grote schaal op bijvoorbeeld daken in een wijk zijn toegepast, dreigen datzelfde openbare net over te belasten.

Isolatie

Op het moment dat er veel zonlicht is maken de panelen allemaal tegelijk elektriciteit. Het net is daar niet op ingericht. Belangrijker, zonnepanelen verbeteren het casco van een woning niet. Zijdeveld: “Het is zoiets als wanneer een autoverkoper een fiets levert bij een patser-Mercedes en dan zegt dat de auto minder benzine verbruikt.”

Alleen wie passief bouwt of renoveert is wat Zijdeveld betreft goed en duurzaam op weg. Dat komt vooral neer op massa die aan de buitenkant afdoende is geïsoleerd. De natuurkunde rekent volgens Zijdeveld ook af met de volgens hem onjuiste aanname dat warmte zich in de zomer ophoopt in een passiefhuis. ”Als er goed passief is gebouwd is het ‘s zomers buiten warmer dan binnen.” Installatietechnisch valt daar niet veel eer aan te behalen. Een zonneboiler maakt tapwater warm en een kleine gasketel houdt via een lagetemperatuurverwarming de woning op temperatuur. Balansventilatie laat de woning zonder al te veel energieverlies ‘ademen’.

Reageer op dit artikel