nieuws

Kustgemeenten protesteren tegen molenplannen Kamp

bouwbreed

Windmolenparken vlak voor de kust zorgen voor economische schade oplopend tot 210 miljoen euro per jaar door wegblijvende toeristen. Dat schrijven vier Nederlandse kustgemeenten in een brandbrief aan minister Kamp (economische zaken).

Minisister Kamp en minister Schultz (infrastructuur) doen momenteel een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden om een deel van de geplande 3000 megawatt windenergie binnen de 12-mijlszone, op zo’n 6 kilometer buiten de kust te plaatsen. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau Ecofys levert dit jaarlijks 85 tot 174 miljoen euro voordeel op ten opzichte van plaatsing van hetzelfde vermogen op 32 tot 51 kilometer uit de kust, de zogenoemde Hollandse Kust-variant.

De gemeenten Noordwijk, Zandvoort, Katwijk en Wassenaar zijn bang dat de ministers een besluit nemen zonder de effecten op de toeristische economie mee te nemen. Een kosten-batenanalyse ontbreekt, stellen zij.

Uit onderzoek dat de gemeenten zelf hebben laten uitvoeren blijkt een negatief effect door wegblijvende toeristen als de windparken vlakbij de kust geplaatst worden. Transformatie van de onbelemmerde horizon tot ‘een maritiem industrieterrein’ zou de waardering van strandbezoekers van de Nederlandse kust sterk doen dalen. Toeristen blijven weg. Gederfde inkomsten lopen op tot 210 miljoen euro per jaar, afhankelijk van de afstand van de windparken tot de kust.

Ook verder weg merkt de toeristische industrie de komst van de windparken. Indien de molens op 22 kilometer uit de kust staan, kost dat de gemeenten jaarlijks 60 miljoen euro aan gederfde inkomsten. De werkgelegenheid loopt met respectievelijk 5900 en 1900 banen terug.

De zogenoemde ‘nearshore gebieden’ zijn niet nodig om de doelstelling van 3000 megawatt te halen, concludeert Ecofys.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels