nieuws

Kanaalplaten gedragen zich goed bij brand

bouwbreed

Kanaalplaten gedragen zich goed bij brand

Vloeren van kanaalplaatvloerelementen gedragen zich goed bij brand. Ze bezwijken niet op dwarskracht noch door afspatten en delamineren. De maatregelen genomen na de brand van 2007 in een parkeergarage in Rotterdam zijn dus buiten verhouding.

Dat blijkt uit het ‘Holcofire’ project, waarbij Holco staat voor hollow core, holle kern. De resultaten van het onderzoek staan in het boek ‘Structural behaviour of prestressed concrete hollow core floors exposed to fire’.

Om een volledig begrip te krijgen van het gedrag van kanaalplaatvloeren bij brand hebben de onderzoekers eerst een analyse uitgevoerd van de gegevens over brandproeven uit het verleden. Van die resultaten kon 94,5 procent worden verklaard aan de hand van de modellen en eisen in de Europese normen.

Wat overbleef was afspatten en horizontaal scheuren van het beton, afhankelijk van het vochtgehalte, de toplaag en spanningen door opsluiting van de vloer. Maar afspatten en delamineren, zoals bij de brand in Rotterdam, is nog geen bezwijken. Bovendien was de brand veel heviger dan een standaardbrand.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel