nieuws

Kabinet verhoogt boetes voor kartelvorming fors

bouwbreed Premium

Op overtreding van de Mededingingswet komt een hogere boete te staan. Voor kartelvorming wordt de maximumboete verhoogd van 10 procent van de jaaromzet naar 10 procent van de omzet over de jaren van overtreding. Daarnaast wordt de maximale boete bij herhaalde overtreding verdubbeld. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de […]

Op overtreding van de Mededingingswet komt een hogere boete te staan. Voor kartelvorming wordt de maximumboete verhoogd van 10 procent van de jaaromzet naar 10 procent van de omzet over de jaren van overtreding. Daarnaast wordt de maximale boete bij herhaalde overtreding verdubbeld. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

“Hogere boetes moeten kartelvorming voorkomen”, aldus de bewindsman. “Dat zorgt uiteindelijk voor betere naleving van de Mededingingswet en daarmee voor meer keuzevrijheid en eerlijker prijzen voor consumenten.”

Uit onderzoek van het bureau Strategies in Regulated Markets (SiRM) blijkt dat de huidige boetes, hoewel al fors, nog onvoldoende afschrikwekkend zijn wanneer sprake is van kartelvorming of herhaalde overtredingen.

De onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument en Markt, die de hoogte van de boetes vaststelt, krijgt met de nieuwe voorstellen ruimere mogelijkheden om te beboeten.

Reageer op dit artikel