nieuws

Hoogspanningsmast hersteld na aanvaring

bouwbreed

Hoogspanningsmast hersteld na aanvaring

De hoogspanningsmast in het Ketelmeer die eind vorig jaar werd geramd door een binnenvaartschip dat zonder lading op weg was van Almelo naar Amsterdam, is hersteld.

Het schip dat de hoogspanningsmast ramde, vloog daarbij over de aanvaarbeveiliging heen. Die bestond uit een horizontale stalen buis gefundeerd, die ongeveer een halve meter boven water uitstak. Een paar meter verderop nam de boot een zware buis mee die tussen de voeten van de hoogspanningsmast was gemonteerd, om uiteindelijk tot stilstand te komen tegen de kruisvormige betonnen pijler.

Bij de sluis bij Lelystad werd de 10 meter lange buis van de tweede aanvaarbeveiliging van het dek getakeld. Achteraf gezien valt de schade mee, maar dat was volgens Mark Lodema van Nebest zeker niet in één oogopslag duidelijk. Direct na het ongeval schakelde TenneT de experts uit Groot Ammers in voor een grondige inspectie onder water, van het platform en van de mast hoog in de lucht. De vrees was dat de mast een flinke tik had gekregen, waardoor de hoekstalen hadden kunnen knikken. Om dat goed te kunnen vaststellen, moesten gespecialiseerde inspecteurs van Nebest de mast in; inspectie van onderaf volstond niet. De betonschade boven water leek al direct mee te vallen, maar er waren inspectieduikers nodig om te achterhalen wat er was gebeurd met de pijler en de fundering. 

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over het herstel van de hoogspanningsmast 

Reageer op dit artikel