nieuws

Gestage daling van aantal faillissementen

bouwbreed

In de bouwbranche zijn in januari tachtig vennootschappen failliet gegaan. Van de eenmansbedrijven gingen 27 firma’s onderuit.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert een opleving van de economie. G eleidelijk daalt het aantal gedwongen bedrijfsbeëindigingen. Van het gehele bedrijfsleven moesten in januari 589 ondernemingen (exclusief eenmansbedrijven) de deuren sluiten. Zwaarst getroffen zijn de handel (138), bouw (80) en industrie (57). De ontwikkeling kan het beste gevolgd worden door naar het driemaandsgemiddelde te kijken. Het aantal uitgesproken faillissementen is sterk afhankelijk van de – aan schommelingen onderhevige – zittingsdagen van de faillissementsrechters. De piek van de faillissementen lag in juli 2013 toen het niveau bereikt werd van 751 gedwongen bedrijfsbeëindigingen. In januari zakte het peil terug tot de situatie in 2012.

Af gel open maand liepen onder andere de Doetinchemse bouwer Goldewijk, de Friese woningbouwer VDM en diverse bedrijven van de Bredase onderneming Rasenberg tegen een faillissement aan. Ook onderuit gingen de handelsmaatschappijen Sjardin uit Leiden en Van der Marel uit Amsterdam. In sommige gevallen worden verwoede pogingen gedaan tot een doorstart.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telt in 2013 het aantal van 1658 faillissementen bij bouwbedrijven (inclusief eenmanszaken). Daar komen nog bij de 662 bedrijfsbeëindigingen in de projectontwikkeling en 89 struikelpartijen in de sector infrastructuur. Wat gezamenlijk, bouwbreed, een aantal van 2409 faillissementen oplevert. Met name bij de specialistische zakelijke dienstverlening (981 faillissementen) en de groothandel (1007 faillissementen) heeft de crisis vorig jaar danig huis gehouden.

De conjunctuurklok van het CBS geeft aan dat het economisch beeld ten opzichte van eind december verbetert. Het consumentenvertrouwen is in ieder geval met 5 punten gestegen tot een score van -5 ennadert nu het punt waarop de optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De producenten (+7 procent) hebben de sprong over de nullijn al gemaakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels