nieuws

‘Failliet gaan zal ons niet snel gebeuren’

bouwbreed Premium

De markt lachte Advin in 2009 nog toe. Plannen werden gemaakt voor een omzet van 100 miljoen euro. Voorlopig is het ingenieursbureau tevreden met een miljoen of 18.

Advin kiest een nieuwe koers. Het ingenieursbureau schuift op naar de positie van kenniscentrum van moedermaatschappij Dura Vermeer. “De puzzelstukken vallen in elkaar”, zegt directeur Ralph Henderix. “We trekken in Hoofddorp in bij de divisie Infra van Dura Vermeer en dat zal synergie opleveren, ondanks de gescheiden muren. De mensen kunnen elkaar gemakkelijk opzoeken en kennis delen. Ze komen elkaar in de kantine tegen.”

Gelijktijdig is het vanuit diverse windrichtingen aangewaaide management weer op orde. De leiding is in handen van Henderix, voorheen directeur bij een van de wegenbouwbedrijven van Dura Vermeer. Eerder werkte de Limburger bij de aannemers BAM, Heijmans en Van Wijnen. Commercieel manager Cor Klaassen komt van ingenieursbureau Grontmij. Technisch manager Jeroen Geerts verdiende zijn sporen bij de waterspecialisten van Tauw. Enkel bedrijfsleider Joost Assendelft werkt al langere tijd bij Advin.

Henderix verwacht dat ook ingenieursbureau Archicom – eveneens in bezit van de bouwer – bij Advin onderdak vindt.

Advin heeft lastige jaren achter de rug. In 2008 nog wist het bureau nauwelijks voldoende handen te vinden voor het zich hoog opstapelende werk. Een kleine 5 miljoen euro bleef destijds liggen vanwege capaciteitsgebrek. Toenmalig directeur John Walraven zag zijn bureau al opstomen tot in de nationale top tien. Op naar een omzet van 100 miljoen euro. In werkelijkheid – de crisis sloeg hard toe – bleef de teller vorig jaar steken bij 17,5 miljoen euro. En zijn opvolger Henderix zal blij zijn als in 2014 het bedrag van 18 miljoen binnen is.

Henderix: “Bij veel ingenieursbureaus hebben zich grote verschuivingen voorgedaan. Vanwege de crisis maar ook door de opkomst van contractvormen zoals design & construct. Steeds meer wordt aan bouwers gevraagd ook het ontwerp te doen. Wat is dan logischer voor zowel Advin als onze moeder Dura Vermeer om de onderlinge samenwerking te versterken.”

Onafhankelijk

Kwam voorheen ongeveer een kwart van Advins omzet van Dura Vermeer, gestreefd wordt nu naar een aandeel van de helft. Daarnaast blijft het bureau als onafhankelijke partij – de scheidingen zijn geborgd – werken voor wie ook maar vragen heeft. Voor de crisis werkte Advin meer voor grote ingenieursbureaus als Arcadis en Grontmij dan voor het eigen moederbedrijf. “Voor onze klanten is het belangrijk dat we een heel solvabele moeder hebben. Vorig jaar zag je om niets ingenieursbureaus failliet gaan, Cauberg-Huygen bijvoorbeeld. Zoiets zal Advin niet snel gebeuren.”

Marktsegmenten

Advin richt zich op vijf marktsegmenten. Variërend van infra en industrie tot olie & gas, energie & warmte en gebouwen. Afscheid is genomen van de relatief kleine activiteit betonconstructies. Tot het infrawerk van Advin behoren wegontwerpen, verkeerskunde, waterhuishouding, ecologie en technische installaties. De opdrachten vanuit de (zware) industrie komen vooral van staalbedrijf Tata. Olie & gas, inclusief ondergrondse infra, wordt gezien als een groeimarkt. De specialisten op het vlak van energie & warmte verwachten te profiteren van de uitbreiding van warmtenetten. Advin heeft met 150 medewerkers vestigingen in Hoofddorp, Oss en Son.

Reageer op dit artikel