nieuws

Dochter Imtech verwikkeld in Zwitserse smeergeldaffaire

bouwbreed

Imtech heeft opnieuw justitie achter zich aan. Fritz & Macziol, een Zwitserse dochter van de technisch dienstverlener, wordt onder meer verdacht van omkoping. Het Zwitserse Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart.

Van onze redactie economie

Dat bevestigt een woordvoerster van Imtech naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Directeuren van dochterbedrijf Fritz & Macziol zouden een hoge ambtenaar hebben omgekocht en voor miljoenen de Zwitserse overheid hebben opgelicht met valse facturen. De man werd volgens Zwitserse kranten onder meer gefêteerd met luxe reisjes en vip-kaarten voor voetbalwedstrijden. Het OM wil tegenover De Telegraaf inhoudelijk niet reageren op de beschuldigingen. Twee mensen zitten in het kader van het onderzoek vast. Wie dat zijn wordt niet bekendgemaakt.

Fritz & Macziol werd in 2006 overgenomen en is een dochter van Imtech ICT. Het bedrijf, dat actief is op de Duitse, Zwitserse en Aziatische ict-markt, heeft een jaaromzet van circa 25 miljoen euro en telt 45 werknemers.

De technisch dienstverlener is een intern onderzoek gestart en zegt volop medewerking te verlenen aan het justitiële onderzoek. “Zodra er resultaten beschikbaar zijn, zullen wij daarover berichten”, meldt het bedrijf. “Imtech verwerpt nadrukkelijk elke vorm van onethisch zakendoen.”

Het is niet de eerste keer dat Imtech in opspraak komt. Begin vorig jaar kwam aan het licht dat het Duitse management jarenlang cijfers had opgepoetst en verliezen op projecten had doorgeschoven naar nieuwe projecten. Ook in Polen waren problemen. De ontdekking van de fraude leidde tot een forse ingreep; om verwachte verliezen op te vangen werd voor miljoen euro’s afgeboekt en gingen duizenden banen verloren.

De fraude bij Duitse en Poolse vestigingen was voor Imtech geen aanleiding voor intern onderzoek naar mogelijke fraude in andere delen van het concern. De vermeende smeergeldaffaire in Zwitserland heeft dat standpunt niet veranderd. “Vooralsnog is er geen aanleiding voor een Imtech-breed onderzoek”, aldus een zegsvrouw. “We willen de onderzoeken in Zwitserland eerst afwachten.”

Reageer op dit artikel