nieuws

Decentrale ventilatie-unit maakt kanalen overbodig

bouwbreed Premium

Als je kantoorlucht volledig decentraal kunt aan- en afvoeren en tegelijk gebruikt om te verwarmen en koelen, zijn ventilatiekanalen overbodig. Dat is het uitgangspunt van de Comfort Unit, die flinke besparingen in bouwkosten belooft.

Door de interne warmtelast van mensen en apparaten, moeten kantoren in Nederland het grootste deel van het jaar worden gekoeld. En het Nederlandse klimaat moet toch koud genoeg zijn dit te kunnen doen zonder daarbij al te veel energie te verbruiken. Die gedachte stond aan de basis van de Comfort Unit: een decentrale ventilatie-unit die niet alleen verse lucht van buiten aanzuigt en koelt of voorverwarmt, maar die ook de gebruikte lucht afzuigt. Andere ventilatie-installaties en kanalen zijn daarmee overbodig.

De Comfort Unit is als promotieonderzoek uitgedacht door Bas Hasselaar, nu projectmanager bij SBR Curnet. “Het verschil met bestaande decentrale ventilatiesystemen is dat de afzuiging ook via de gevel gaat. De warmte wordt daarbij in de zomer naar buiten weggevoerd en in de winter hergebruikt om de binnenkomende lucht voor te verwarmen.” Als het echt heel koud is, en dat zal een aantal winterse ochtenden per jaar het geval zijn, dan kun je bijverwarmen met het elektrische kacheltje dat ook in de unit is verwerkt.

Voor koeling maakt het systeem gebruik van paraffine: een Phase Changing Material (PCM) met een smeltpunt rond kamertemperatuur. “Bij PCM’s maak je gebruik van het feit dat de overgang van de ene fase naar de andere enorm veel energie vraagt. Het kost bijvoorbeeld even veel energie om ijs van nul graden Celsius om te zetten in water van nul graden Celsius, als dat het kost om water van nul graden Celsius te verhitten tot 80 graden. Dat principe gebruikt de Comfort Unit om de binnenkomende lucht te koelen. De paraffine koelt ’s nacht af en stolt. Overdag voer je de warme lucht langs de paraffineplaten. Omdat smelten zo veel energie kost, kun je toe met een beperkte hoeveelheid paraffine.”

Een Comfort Unit van 60 centimeter hoog, over de gehele breedte van de gevel, is krachtig genoeg om een kantoor van 5,5 meter diep te klimatiseren. De unit kan worden gebruikt als borstwering, maar hij kan ook los in de ruimte staan of in de vloer worden weggewerkt.

Reageer op dit artikel