nieuws

De zeven tropenjaren van Theo Bruijninckx

bouwbreed

Recht-door-zee en een no-nonsense bestuurder. Zo wordt de vertrekkende topman van Ballast Nedam Theo Bruijninckx gekenschetst. Hij werkte 24 jaar bij de bouwer waarvan de laatste zeven tropenjaren waren.

Nog maar 52 jaar oud is Bruij-ninckx als hij besluit om Ballast Nedam de rug toe te keren. Dat is jong in de sector die gekenmerkt wordt door een hoog grijzekoppengehalte. Als jonge bedrijfseconoom en assistent-accountant kwam hij in 1990 bij Ballast Nedam waar hij diverse functies bekleedde. Blijkbaar deed hij dat zo goed dat hij in 2003 Geert Wirken mocht opvolgen als chief financial officer om vier jaar later door te klimmen naar de absolute top.

Vanaf dat moment begonnen voor Bruijninckx de tropenjaren. Al vrij snel na zijn aantreden kwam Ballast Nedam onder vuur van het Openbaar Ministerie te liggen in een onderzoek naar de escapades van zijn voorganger Peter Franssen. Het was het begin van een baaierd aan vermeende malversaties, onderzoeken en rechtszaken. Voor de buitenwacht moet het erop geleken hebben dat als de bouw in opspraak kwam, Ballast Nedam daarbij betrokken was. En Bruijninckx was daarbij altijd in de verdediging.

Zware tijden voor Theo, zo kenschetst een collega de jaren. Want behalve de fraudezaken speelde ook de crisis het bedrijf parten. In enkele jaren zag het bedrijf omzet en winsten verdampen. Voor Bruijninckx was dat meer dan genoeg reden het roer om te willen gooien. Die rotonde van een paar ton wilde hij niet meer doen.

“Die projecten waar je met tien andere bouwers een prijs voor mag indienen en die uiteindelijk gaat naar degene die goed heeft gerekend. Daar zien we geen heil in. We willen toegevoegde waarde kunnen leveren. Dat is in de capaciteitsgedreven markten nauwelijks mogelijk”, liet hij in maart 2013 optekenen na het zoveelste slechte nieuws over omzet en bedrijfsresultaat.

De ene reorganisatie was nog niet afgerond of de volgende moest alweer worden aangekondigd in die zeven jaren. Vestigingen werden samengevoegd, honderden medewerkers verloren hun baan. Daar hielp zelfs het mvo-beleid, waarin medewerkers gebonden en geboeid moeten worden, geen lieve moeder aan.

“We zijn Theo dankbaar voor de jarenlange enorme inzet en doortastendheid waarmee hij leiding heeft gegeven aan Ballast Nedam in met name de turbulente tijden waarin de onderneming heeft verkeerd”, zegt president-commissaris Ad Smits over de man die de publiciteit niet zocht maar er wel door gevonden werd.

Reageer op dit artikel