nieuws

De oogjes gaan pas echt glimmen op de ‘taartbakker’

bouwbreed Premium

Crisis of niet, bedrijven moeten toch vooruitdenken om de toekomstige instroom van hun personeel veilig te stellen. Bij de asfaltcentrale van Rasenberg Wegenbouw in Breda konden dertig vmbo-leerlingen van rond de veertien jaar tijdens een stagedag al aan het vak snuffelen en kennismaken met beroepen als asfaltafwerker, balkman, maatvoerderof machinist gww.

Het is de eerste keer dat Rasenberg, onderdeel van Strukton Civiel, zo’n dag organiseert voor vmbo’ers, maar als het aan Van der Meijs ligt niet de laatste keer. Het bedrijf wil de contacten met vmbo en mbo in de regio verstevigen. “We zijn een soort inhaalslag aan het doen. De afgelopen jaren is weinig instroom geweest door de slechte vooruitzichten, maar we zien weer een bescheiden groei voor de komende jaren. Daar komt bij dat het personeel vergrijst. Als je kijkt naar de groep die de komende tien jaar met pensioen gaat, is dat wel een uitdaging.”

Aan de medewerkers die de stagiairs langs alle facetten van het asfaltproces leiden, zal het niet liggen. De liefde voor het vak weten ze wel over te brengen, al komen ook de nadelen aan bod, zoals werken in weer en wind en de soms lange en onvoorspelbare werkdagen.

Operator Dennis Melse gaat met aanstekelijk enthousiasme voor in de asfaltcentrale, die een capaciteit heeft van 150 ton per uur. “We doen er heel gewichtig over, maar eigenlijk is het heel simpel. Het is net een taartbakker. Je gooit er alle ingrediënten in en dan komt er taart uit. Dat noemen we asfalt.” Op het moment van de rondleiding is de centrale niet in bedrijf. “Voor vandaag hebben we al het asfalt al gemaakt. Ik was hier vanmorgen al om vijf uur.” Een telefoontje met de besturingskamer is genoeg om de zeef op zo’n 20 meter hoogte even met veel geratel in werking te stellen om de leerlingen een goed beeld te geven. Ook in de besturingskamer en het asfaltlaboratorium mogen de jongens een kijkje nemen. Hun ogen beginnen pas echt te glimmen op het moment dat een aantal achter op de asfaltmachine mag stappen en de machine in beweging komt.

Op het enorme terrein met hoge bergen vermalen oud asfalt, opgeslagen in afwachting van hergebruik, gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze metselen een schildmuurtje ter afsluiting van een rioolbuis en zetten pvc-buizen in elkaar. Guido Kwaytaal houdt van aanpakken, maar hij komt dan ook uit een aannemersfamilie, vertelt hij. Hij ziet zichzelf in de toekomst wel bij Rasenberg werken. “Dat zou wel leuk zijn.” Metselen spreekt hem het meest aan. “Maar asfalt en machines vond ik ook wel erg leuk.” Mede-leerling Nick Vreeven is ook enthousiast over zijn stage. “Ik wil wel iets gaan doen met bouw, machines en voertuigen.” Gijs Jansen twijfelt nog. “Meubels maken of iets met bouw of wegenbouw.” Benny van Rijen heeft een andere keuze gemaakt. “Het is wel interessant, maar ik zie mezelf hier nog niet werken. Ik wil voertuigtechniek doen.”

vmbo on stage

De stagedag bij Rasenberg is een vervolg op vmbo Breda On Stage, een banenbeurs eerder deze maand, waar ruim negenhonderd vmbo-leerlingen bij zo’n 130 deelnemende bedrijven op zoek gingen naar stageplaats voor een dag. De stage biedt scholieren de kans om zich beter te oriënteren op hun beroepsmogelijkheden. Vmbo On Stage is een landelijk initiatief, maar door gemeenten georganiseerd. Er zijn dit jaar negen deelnemende gemeenten.

Reageer op dit artikel