nieuws

Curatoren geven Aldel nog niet op

bouwbreed

Een doorstart van Aldel behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Aandeelhouders, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Groningen buigen zich over een nieuw reddingsplan.

Gesprekken over nieuw reddingsplan

Dat schrijven curatoren Erik Eshuis en Meerten Ubbens in hun eerste faillissementsverslag.

Aldel werd eind december vorig jaar failliet verklaard nadat eigenaar Gary Klesch eigenhandig de stekker uit het concern had getrokken. Volgens hem was het bedrijf niet langer levensvatbaar als gevolg van de hoge energieprijzen in Nederland.

Afgelopen maand is onderzocht of Aldel gered kan worden door goedkope stroom te betrekken van een warmtekrachtcentrale op het Chemiepark in Delfzijl. De provincie, Groningen Seaports en het regionale bedrijfsleven omarmden dat plan, maar het ministerie van Economische Zaken zag er uiteindelijk geen heil in.

Volgens de curatoren betekent dat echter niet dat het doek definitief gevallen is. Momenteel wordt een nieuw reddingsplan – ingediend door de raad van commissarissen – door alle betrokkenen bestudeerd. Het gaat daarbij om een “variant op de directe energielijn”.

Parallel aan deze besprekingen onderzoeken de curatoren ook de mogelijkheden van een overname van Aldel of delen ervan. Tot eind vorige maand konden geinteresseerden zich melden. Momenteel bezien Eshuis en Ubbens welke gegadigden “serieus genoeg” zijn om een zo groot mogelijk deel van de onderneming over te nemen.

Mobiliteitscentrum

Vrijdag werd bekend dat het kabinet en de regio Groningen gezamenlijk 2,5 miljoen euro uittrekken om de zeshonderd ontslagen werknemers van Aldel en getroffen toeleveranciers “zo snel en goed mogelijk” aan nieuw werk te helpen. Het geld wordt onder meer gebruikt voor het opzetten van een zogenoemd mobiliteitscentrum, waar werkzoekenden in contact kunnen komen met medewerkers van de gemeente Delfzijl en het UWV.

Bij eerdere faillissementen van Zalco en Termphos is gebleken dat een dergelijke aanpak goed werkt.

Reageer op dit artikel