nieuws

CBRE signaleert record aan opgeleverd logistiek vastgoed

bouwbreed Premium

Met bijna 600.000 vierkante meter werd in 2013 een recordvolume aan distributieruimte opgeleverd. Vastgoedadviseur CBRE meldt deze bevinding in zijn laatste verslag over de bedrijfsruimtemarkt.

De nieuwbouw van distributiecentra voorziet in de behoefte aan ruimte voor “moderne logistieke operaties”. Deze ontstaat door een golf van consolidatie en schaalvergroting. De ontwikkeling zorgt voor een voortdurende vraag naar “nieuw hoogwaardig vastgoed.” Dit deelsegment kenmerkt zich door lage leegstand in combinatie met schaalgroei in de voorraad. Opvallend is verder dat in deze markt sprake blijkt van een oostwaartse verschuiving met vooral hoge netto opnames in Midden- en Oost-Brabant en Limburg.

De keerzijde van de trend naar grootschalige nieuwbouw is het leegkomen van kleinschaliger en ouder vastgoed. De afgelopen week gepresenteerde Nederlandse Kwartaal Vastgoed Index van IPD spreekt op dat vlak boekdelen. De leegstand in de bedrijfsruimtevoorraad steeg in het laatste kwartaal van 2013 – dus in drie maanden tijd – spectaculair van 15,3 naar 18,3 procent.

CBRE ziet een markt overblijven voor de bestaande leegkomende ruimten maar de vraag is ontoereikend voor het aanbod. Mogelijkheden om gebouwen een tweede leven te bezorgen, worden onder meer gevonden door de huur sterk te verlagen of door andere functies aan te trekken.

Het geld voor de investeringen moet ergens vandaan komen. Beleggers tasten toe, ziet de vastgoedadviseur. 2013 liet een forse groei zien van de totale beleggingen in bedrijfsruimte. Het geld ging deels naar nieuwbouw en deels naar bestaande portefeuilles, waarmee tevens de intrede van private equity in de Nederlandse markt kon worden gesignaleerd. Voor het eerst sinds jaren vertoonde tenslotte het zogenoemde multi-let-segment een opleving, vooral in de regio Rotterdam.

Reageer op dit artikel