nieuws

Built4U doet het zonder aannemer

bouwbreed Premium

Met een dikke goed geïsoleerde schil vol installaties die prefab wordt gemonteerd, wil Built4U de bestaande woningvoorraad verduurzamen. Toeleveranciers Doorwin, Kingspan, Zehnder en drie andere partners zorgen zelf voor de coördinatie.

Toeleveranciers pakken het initiatief met concept voor duurzaam renoveren

Built4U wordt vandaag gelanceerd in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De zes initiatiefnemers beloven in vijf werkdagen huizen uit de jaren vijftig, zestig of zeventig te renoveren tot energiezuinige en comfortabele woningen. De bewoners hoeven hun huis niet uit en er is nauwelijks hak- of sloopwerk nodig. Een dikke gebouwschil, die in de fabriek al is voorzien van installaties, wordt als het even kan voor de bestaande gevel en op het dak geplaatst. Slechts op een enkel moment hoeven de bouwers in de woning te zijn.

Built4U richt zich vooral op corporaties. De kosten van de renovatie worden terugverdiend door de lagere energiekosten, hoewel ook andere financieringsconstructies mogelijk zijn. De slimste constructie wordt uitgedokterd door Source, het innovatiebedrijf van prins Maurits van Oranje-Nassau.

Built4U lijkt de zoveelste aanbieder van een concept voor energiezuinig renoveren, naast de plannen die momenteel binnen de Stroomversnelling worden uitgewerkt. Hilco Knul van partner Zehnder–J.E.StorkAir begrijpt de verwarring, maar benadrukt dat Built4U een kant-en-klaar product is inclusief bijbehorende garanties als het gaat om comfort en energieprestaties. “Vergelijk het met of je een boot of een auto koopt.”

Een aannemer is vooralsnog niet aan boord van het consortium. Knul vindt bouwkundige en montagekennis noodzakelijk, maar liever in een andere rol dan die van de traditionele aannemer. Veel corporaties werken met vaste montagebedrijven en onderaannemers en die betrekken we graag in ons proces, waarin we in een compleet andere manier samenwerken. Maar de coördinatie verzorgen we nadrukkelijk zelf.”

Niet alleen een term als aannemer, ook een kreet als ketensamenwerking krijgt Knul moeilijk over zijn lippen. “Ook dat slaat op een oude situatie die we compleet willen loslaten. Na tien jaar werken in de bouw verbaast het me nog altijd dat partijen samen iets maken, terwijl ze zo slecht kunnen samenwerken.”

Zehnder-J.E. StorkAir levert het ventilatiesysteem. Dat wordt compleet ondergebracht in de nieuwe schil, geïsoleerd met hardschuim dat een Rc-waarde van 8 tot 9 moet opleveren. Dat betekent dat er heel weinig verwarmd hoeft te worden. Elke ruimte wordt geventileerd met een of meerdere openingen die allen met een eigen kanaal worden gevoed. Om alles zoveel mogelijk in de luchtspouw onder te kunnen brengen past Zehnder ovale kanalen toe. Het systeem wordt zo geïnstalleerd dat bewoners het niet kunnen ontregelen, wanneer ze een rooster verwijderen. Van Aken architecten uit Eindhoven bewaakt de architectonische kwaliteit van Built4U en loodst de plannen door de vergunningen. Het architectenbureau coördineert ook het BIM-model dat alle partners met hun productspecifieke informatie voeden. Aan de hand daarvan worden de details uitgewerkt. Dit voorjaar gaat een eerste project van start met zestien woningen in Sneek van corporatie Accolade. Woonbron in Rotterdam heeft ook vergevorderde plannen voor een eerste project.

Reageer op dit artikel