nieuws

Broedplaats voor hele bouw

bouwbreed Premium

De bouw krijgt een eigen campus voor open innovatie, naar een idee van Heijmans-topman Bert van der Els. De hele bouw is uitgenodigd mee te doen.

Initiatiefnemer Heijmans nodigt bedrijven uit mee te doen aan open innovatie

Het moet net zo’n broedplaats worden als de High Tech Campus Eindhoven, het nationaal en inmiddels ook internationaal vermaarde voormalig onderzoekscentrum van Philips. Tal van start-ups en promovendi, die dicht tegen het bedrijfsleven aan wetenschap koppelen aan de praktijk – Bert van der Els is erdoor geïnspireerd. “Wij willen zoiets als de High Tech Campus, maar dan helemaal gericht op de bouw”, zegt hij. Dinsdagavond lanceerde de bouwdirecteur samen met de TU Eindhoven, Avans Hogeschool, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch de broedplaats in Rosmalen.

Komeetsnelheid

Van der Els nam het initiatief. “Als bouwer ben je bezig met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. We bouwen ziekenhuizen, wegen, scholen – niet om te bouwen, maar omdat de gebouwen een functie hebben. Tegelijk zie je dat de wereld met komeetsnelheid verandert. Daarom zijn we bijvoorbeeld bezig met smart energy , smart mobility en smart materials.” Het idee voor een campus is volgens hem een logisch gevolg en lag al een tijdje “op de loer”. “Ik geloof erg in open innovatie.”

De campus krijgt de naam Spark en zal gevestigd zijn op de werf achter het voormalige huis van Heijmans-oprichter Jan Heijmans in Rosmalen, waar het bedrijf negentig jaar geleden begon.

In eerste instantie zullen zestien promovendi onderzoek doen. Het is de bedoeling dat ook andere bouwbedrijven onderzoek gaan sponsoren. Van der Els nodigt daarom bouwers nadrukkelijk uit deel te nemen. “Als BAM en Van Wijnen, Hoedemakers of wie dan ook mee willen doen, mag dat.” Spark zal binnenkort de bouwers benaderen. De grote bouwbedrijven krijgen het eerst een telefoontje.

Een Brabants onderonsje wordt het niet. “Dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Elphi Nelissen, hoogleraar gebouwde omgeving van de TU Eindhoven, die acht promovendi levert. Ze ziet het oprichten van de innovatiecampus als een welkome stap voor de universiteit in een tijd dat de overheid terugtreedt als financier. “Onderzoek moet toch betaald worden.”

Membranen

De initiatiefnemers verwachten dat op de campus ruimte is voor onderzoek naar 3D print-technologie, decentrale energieopwekking, slim asfalt en gezonde gebouwen. Ook zal gekeken worden naar membranen die luchtdoorlatend zijn en toch thermisch isoleren, betonsterkte, akoestiek, comfort, licht en zonnecellen in dakpannen.

> PAGINA 3: ‘Campus is geen Heijmans-feestje’

Reageer op dit artikel