nieuws

Bouw drijft omzet Vinci op tot 40,3 miljard euro

bouwbreed Premium

Vinci heeft 2013 afgesloten met een winst van 1,962 miljoen euro. De nieuwe orders van de Franse bouwer namen met 5,2 procent toe tot een waarde van 34,4 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Xavier Huillard rekent voor 20 14 op een verdere stabilisatie van de stroom inkomsten. Bij de concessies wordt zowel bij de wegen als de luchthavens groei verwacht. Bij de aanbestedingen worstelt Vinci – vooral in Frankrijk – nog met kille marktomstandigheden. De bouwer vertrouwt echter op zijn goed gevulde orderportefeuille. Vinci zette vorig jaar een omzet neer van 40,3 miljard euro. De grootste bijdrage kwam van het bouwbedrijf Construction, dat slaagde om 17,8 miljard euro uit de markt te halen. Daarmee steeg de omzet van het bouwbedrijf met 9,4 procent. De brutowinst nam met 7,9 procent toe tot 680 miljoen euro. Buiten Frankrijk (+11,9 procent) steeg de omzet sterker dan in het eigen stamland (+8,1 procent).

Het wegenbouwbedrijf Eurovia was in volume minder succesvol. De infrabouwer zag zijn omzet met 1,5 procent dalen tot 8,6 miljard euro. Het brutoresultaat daalde met 17,6 procent tot 230 miljoen euro. De energiebedrijven van Vinci noteerden vorig jaar een omzet van 9,3 miljard euro, een krimp van 1,5 procent ten opzichte van 2012. Het vastgoedbedrijf Immobilier presteerde met een omzet van 8,16 miljoen stabiel, 0,6 procent boven het niveau van het voorgaande jaar.

Het overgrote deel van de omzet komt uit Frankrijk: 25,1 miljard euro oftewel 62,3 procent. Elders uit Europa (inclusief Nederland) kwam een geldstroom van 9,8 miljard euro. Andere werelddelen complementeren met een bedrag van 5,4 miljard de totale omzet van 40,3 miljard euro.

In Nederland is Vinci in diverse gedaanten actief. Op de projectlijst van de Fransen staan de Tweede Coentunnel, een terminal voor de aanlanding van vloeibaar gas op de Maasvlakte en de tunnel onder het Pannerdensch kanaal. Ook is de onderneming actief via de dochterbedrijven Vinci Energies, CFE en Soletanche.

Tot de belangrijke transactie behoorde vorig jaar een deal met Ackermans & Van Haaren waardoor CFE de enige aandeelhouder werd van baggeraar Deme. Vinci heeft nu via CFE een controlerend pakket van 12,11 procent wat positief bijdraagt aan de resultaten van de onderneming.

Reageer op dit artikel