nieuws

Beslag op rekeningen nekt Goldewijk

bouwbreed

De problemen van woningbouwer Goldewijk, die vrijdag faillissement aanvroeg, worden veroorzaakt doordat vorige week woensdag beslag op de bankrekeningen is gelegd. Dat laat curator Tian Herstel weten. “Er was een aanzienlijk liquiditeitsprobleem ontstaan.”

De precieze reden van het faillissement heeft de curator nog niet in beeld. “Ik begrijp van de bestuurders dat de opbrengsten van een aantal recent opgeleverde projecten fors tegenvielen.”

De voormalige catalogusbouwer zit al vanaf 2009 in de problemen. Het personeelsbestand liep in vijf jaar terug van 275 in 2010 naar circa zeventig op het moment van de faillissementsaanvraag.

Of er een doorstart komt durft Herstel nog niet te zeggen. “Daar is het nog te vroeg voor.” De curator stelt wel dat een voortzetting van het bedrijf door de familie Goldewijk onderzocht wordt. Ook kreeg hij sinds zijn aanstelling meer dan tien telefoontjes van bedrijven die interesse hebben in onderdelen van de woningbouwer.

Geen geld

Regiobestuurder Nelly van Veen van FNV Bouw merkte begin vorig jaar al dat het bedrijf flink in de problemen zat. “47 ontslagen werknemers die, zo is juli 2012 in het sociaal plan afgesproken, recht hebben op een aanvulling op de WW, ontvingen regelmatig geen geld.” Bovendien stortte de woningbouwer de laatste maanden geen geld in het Tijdspaarfonds.

Zomer vorig jaar werden de openstaande rekeningen alsnog betaald. “We hebben wel het idee dat de directie van Goldewijk er alles aan gedaan heeft om zoveel mogelijk geld bij elkaar te schrapen.”

De directie van Goldewijk was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels