nieuws

‘Bentonietscherm tegen aardbevingen’

bouwbreed

‘Bentonietscherm tegen aardbevingen’

Absorberende schermen van cement-bentoniet in de bodem kunnen gebouwen in Groningen beschermen tegen aardbevingen. Dat voorstel komt van ingenieursbureau Zonneveld uit Rotterdam.

Directeur Jan van der Windt pleit in een persbericht voor een ‘Deltaplan voor Groningen’. In plaats van de schade na elke aardbeving weer te repareren, zouden 60.000 gebouwen aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden of vervangen door dito nieuwbouw.

De beving van afgelopen woensdag op donderdag had een magnitude van 3,0 op de schaal van Richter. Hij leidde tot een beperkt aantal schademeldingen van scheuren in metselwerk en loszittende bakstenen. Volgens Van der Windt zijn de 60.000 gebouwen echter niet bestand tegen de aardbevingen die nog gaan komen, met een magnitude in de richting van 5 op de schaal van Richter.

Behalve absorberende schermen in de bodem denkt Van der Windt aan licht geconstrueerde nieuwbouw of constructies op veren. Metselwerk zou kunnen bestaan uit steenstrips op prefab betonnen elementen. Bestaand metselwerk kan worden versterkt, bijvoorbeeld met koolstofwapening.

Reageer op dit artikel