nieuws

Banken steken 350 miljoen in windpark Noordoostpolder

bouwbreed

NOP Agrowind heeft de financiering van 350 miljoen euro rond voor de bouw van 26 nieuwe windturbines in de Noordoostpolder. Het moet het grootste onshore windpark worden met een vermogen van 195 megawatt.

De Europese Investeringsbank (EIB), de Duitse KfW Ipex-bank en Rabobank hebben met Agrowind overeenstemming bereikt over de financiering van de windmolens.

Volgens vice-president van de EIB Pim van Ballekom, de verantwoordelijke bestuurder voor Nederland, heeft alleen zijn bank al 150 miljoen bijgedragen. Het past in het langetermijninvesteringsbeleid in hernieuwbare energieopwekking in Nederland.

Met de bouw van de 26 windmolens wordt het NOP windpark uitgebreid naar in totaal 86 windmolens. De totale investering bedraagt 420 miljoen. Het gaat hier om de Enercon E-126 windmolen die 135 meter hoog is en een rotordiameter heeft van 127 meter. Elke turbine heeft een geïnstalleerd vermogen van 7,5 megawatt.

De ontwikkeling van het NOP Agronwindpark startte al in 1994. De bouw van deze nieuwe fase is in het voorjaar van 2013 al begonnen met infrastructurele werken en bouwrijp maken. De eerste van de nieuwe 26 moet vanaf september dit jaar stroom gaan leveren. In 2016 is het project klaar.

Reageer op dit artikel