nieuws

Arcadis verwijt Milieudefensie zwartmakerij uit effectbejag

bouwbreed

Arcadis vindt zich onheus bejegend door Milieudefensie. De campagneorganisatie trekt de onafhankelijkheid van het ingenieursbureau ten opzichte van schaliegas in twijfel vanwege betrokkenheid bij de winning in Amerika.

“Te gek voor woorden”, reageert directeur Gert Kroon van Arcadis Nederland. “Alsof een groot beursgenoteerd bureau zoals Arcadis zijn onafhankelijkheid in de waagschaal zou stellen voor een onderwerp dat minder dan een half procent van onze totale omzet oplevert. Wat Milieudefensie doet is framing, ons bedrijf uit effectbejag proberen zwart te maken. Alleen omdat de organisatie, wat de uitkomst uit welk onderzoek ook is, bij voorbaat tegen de winning van schaliegas is.”

Kroon reageert als een wesp gestoken op de wijze waarop Milieudefensie Arcadis in de verdachtenhoek zet. De organisatie roept op petities te tekenen, in actie te komen. Want wat dreigt zijn misschien gasbevingen in Noord-Brabant en hoge concentraties methaan in de boorputten. Althans volgens Milieudefensie. De organisatie wantrouwt op voorhand het onderzoek dat Arcadis op verzoek van het ministerie van Economische zaken verricht naar de effecten van schaliegaswinning in Nederland. Volgens de planning komt het rapport in de tweede helft van het jaar voor de regering beschikbaar.

“Arcadis is in de Verenigde Staten niet betrokken bij de winning van schalie-gas. Ons is door bedrijven gevraagd om ervoor te zorgen dat ze binnen de wet functioneren en wij verzorgen daarom onder meer de vergunningverlening. Ik kan me goed voorstellen dat, omdat ons bedrijf ervaring heeft met de vergunningen voor schaliegas, Economische Zaken denkt: die mensen hebben daar enigszins verstand van. Milieudefensie is alleen maar op zoek naar onrust en vertraging.”

Energiespecialist Kurt Oswald van A.T. Kearney schat in dat schaliegas in 2035 een aandeel kan hebben van 45 procent in de Europese gaswinning. Grote interesse hebben Polen en Oekraïne.

Reageer op dit artikel