nieuws

3D-koolstofwapening in betonnen gevelplaten

bouwbreed Premium

Waar gewone met staal gewapende betonnen gevelplaten tenminste 100 millimeter dik zouden zijn, heeft het Zwitserse bedrijf Alphabeton voor een eigen gebouw platen geproduceerd met een dikte van 26 millimeter. Dat bleek mogelijk door de toepassing van een driedimensionaal wapeningsgrid van koolstofvezels. SGL Group leverde de Sigrafil vezels en V. Fraas Solutions in Textile vervaardigde […]

Waar gewone met staal gewapende betonnen gevelplaten tenminste 100 millimeter dik zouden zijn, heeft het Zwitserse bedrijf Alphabeton voor een eigen gebouw platen geproduceerd met een dikte van 26 millimeter. Dat bleek mogelijk door de toepassing van een driedimensionaal wapeningsgrid van koolstofvezels. SGL Group leverde de Sigrafil vezels en V. Fraas Solutions in Textile vervaardigde het grid. De wapening bestaat uit twee aan elkaar verbonden lagen met een tussenruimte van 12 millimeter. De ongeveer 350 gevelplaten meten 865 bij 1620 millimeter.

Alphabeton gebruikte ultrahogesterktebeton (uhsb) met een korrelgrootte van maximaal 2 millimeter. De platen hebben een oppervlak met noppenstructuur en zijn bevestigd zoals natuurstenen gevelplaten.

Reageer op dit artikel