nieuws

Zonnewarmte oogsten via dakpan

bouwbreed

De zon warmt dakpannen op tot zo’n 70 graden. Marc Meijers van MMD Designconsultants uit Maastricht bedacht een systeem voor het oogsten van deze warmte.

Systeem ook te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen

“Het maakt niet uit of het betonnen of keramische dakpannen zijn. De kleur maakt nauwelijks verschil, zwart of rood is allebei goed”, licht Meijers toe. “De slimmigheid zit in de aluminium veren die aan de achterzijde contact maken met de pan. Zij geleiden de warmte naar kunststof buizen zoals van een vloerverwarmingssysteem. Die leidingen vormen een gesloten circuit waarin een vloeistof wordt rondgepompt. Via een warmtewisselaar wordt de warmte afgestaan aan het water in een buffervat.”

“We hebben een proefwoning uitgevoerd en recent een tweede woning voorzien van het Q-Roof systeem”, vervolgt Meijers. “Het is ook mogelijk om de pannen van fotovoltaïsche zonnepanelen te voorzien. Bij elke 4 graden lagere temperatuur leveren zij 1 procent meer elektriciteit. Het Q-Roof systeem kost zo’n 100 euro per vierkante meter, gereed voor gebruik. We schatten dat de investering in drie tot zes jaar kan worden terugverdiend.”

Meijer toont een verklaring van Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs. Bij een leidingwatertemperatuur van 12 graden en een buffervattemperatuur van 20 graden brengt het systeem maximaal 2,0 gigajoule per jaar op. De bijbehorende reductie van de energieprestatiecoëfficient is 0,04.

Rendement

Stefan Roest van Eternal Sun uit Delft deed tijdens zijn studie onderzoek naar zonnecollectoren. Zijn bedrijf bouwt testapparatuur. Hij noemt Q-Roof “een interessant idee, maar het rendement moet sterk verbeteren om te kunnen concurreren met bestaande zonnewarmtecollectoren.”

Als afstudeerder ontwikkelde Roest een hybride zonnecollector met hoog rendement. “Met fijne aluminium kanaaltjes onder het zonnepaneel en thermische pasta als geleidingsmateriaal. De warmte afvoeren naar de vloeistof is lastig”, is zijn ervaring. Bovendien gebruikte hij zonnepanelen met dunne film in plaats van met kristallijn silicium. Niettemin houdt Roest het voor mogelijk dat Q-Roof is toe te passen waar lage temperaturen volstaan.

Reageer op dit artikel