nieuws

Zilver maakt uit glazen ruit een beeldscherm

bouwbreed

Microscopische deeltjes zilver helpen een glazen ruit te veranderen in een projectiescherm. Onderzoekers van het Amerikaanse Michigan Institute of Technology werken het idee uit tot een alternatief voor beeldschermen die bijvoorbeeld bezoekers in een gebouw de weg wijzen. De zilverdeeltjes zitten in een folie die op het glas wordt geplakt. De geprepareerde folie houdt blauw […]

Microscopische deeltjes zilver helpen een glazen ruit te veranderen in een projectiescherm. Onderzoekers van het Amerikaanse Michigan Institute of Technology werken het idee uit tot een alternatief voor beeldschermen die bijvoorbeeld bezoekers in een gebouw de weg wijzen. De zilverdeeltjes zitten in een folie die op het glas wordt geplakt. De geprepareerde folie houdt blauw licht tegen. Met dit licht kunnen met behulp van een projector mededelingen zichtbaar worden gemaakt. Verdere studie moet uitwijzen of andersoortige nanodeeltjes andere kleuren doen oplichten. De kleuren hebben specifieke golflengtes. Het glas blijft daardoor nagenoeg volledig doorzichtig. Bestaande transparante schermen maken gebruik van organische leds die in het glas zijn verwerkt. Dat maakt zulke schermen volgens de onderzoekers duur.

Reageer op dit artikel