nieuws

Woningen niet langer een verdienmodel

bouwbreed

Terwijl volgens het Kadaster de prijzen al een half jaar stabiel zijn, neemt de dynamiek op de woningmarkt toe. De banken stelden in december ruim 5 miljard euro beschikbaar aan hypotheken.

“We zien natuurlijk veel meer activiteiten op de markt”, zegt makelaar Gerard Vleut van bureau Mooijekind Vleut in Haarlem. Noord-Holland is volgens het Kadaster momenteel de provincie waar het meeste hypotheekgeld loskomt. Vorige maand 971 miljoen euro, meer dan in het bevolkingrijker Zuid-Holland (945 miljoen) en Noord-Brabant (792 miljoen).

Vleut: “De verschillen tussen de postcodegebieden zijn groot. De stad trekt aan. De prijzen dalen nog steeds. Meer verkopers hebben een reëel marktbeeld waardoor de transacties toenemen. Het oude aanbod is in gevecht met de woningen die nu op de markt komen.”

Volgens Vleut is de nieuwbouw in Zuid-Kennemerland, het werkgebied van zijn kantoor, nooit tot stilstand gekomen. “En nu zie je iedereen snel het werk weer oppakken. De banken hebben de rem er nog op. De vroegere halleluja-stemming werkt niet meer. De banke n zijn nu te kritisch en dat moet zich weer aanpassen.”

Dat met het aantrekken van de markt een – demografisch bepaalde – prop vrijkomt van mensen op zoek naar een woning, gelooft Vleut niet. “Het beeld is niet dat de mensen op straat slapen. We hebben te maken met een kwaliteitsvraag, niet met een kwantiteitsvraag. Vergeet niet dat het kopen van een woning een verdienmodel was. Daar werd je financieel beter van. Die tijd is voorlopig voorbij.”

Volgens het Kadaster waren de bestaande koopwoningen in december 3,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen voor de jaarwisseling lagen op het niveau van begin 2003. De prijsdaling ten opzichte van de zomer van 2008, toen de woningen duurder waren dan ooit, bedraagt 20,1 procent.

Reageer op dit artikel