nieuws

Wereldwijd ruim vijftig fatale ongelukken met hoogwerkers

bouwbreed

Ongevallen met mobiele hoogwerkers hebben het afgelopen jaar wereldwijd aan 53 personen het leven gekost. Dat blijkt uit cijfers van de internationale brancheorganisatie voor hoogwerkers, IPAF.

Bij bijna de helft van de dodelijke ongelukken waren telescoophoogwerkers betrokken. In een kwart van de ongevallen betrof het een mobiel schaarplatform.

Van de 53 fatale ongevallen werden er 16 veroorzaakt door kantelen van de hoogwerker. Andere veel voorkomende oorzaken zijn vallen van hoogte (13), beknelling (10), elektrocutie (7) en botsing met andere hoogwerkers (4).

De meeste dodelijke ongevallen, in totaal dertig, vonden plaats in de Verenigde Staten. Op zich niet verwonderlijk: meer dan de helft van de wereldwijde hoogwerkervloot bevindt zich in dat land. In Nederland waren afgelopen jaar twee dodelijke ongelukken met hoogwerkers te betreuren.

Vergeleken met een jaar eerder is sprake van een forse stijging van het aantal noodlottige incidenten. In 2012 bleef de teller nog steken op 32. Volgens de IPAF is het echter te vroeg om harde conclusies te verbinden aan deze toename. Twee jaar geleden is voor het eerst gestart met de registratie van de ongevalcijfers.

“Op zijn vroegst in 2016 kunnen dan ook pas realistische en relevante conclusies worden getrokken over de ongevallenfrequentie”, aldus IPAF-directeur Chris Wraith.

De brancheorganisatie moedigt aannemers, fabrikanten, verhuurbedrijven en gebruikers aan om melding te maken van dodelijke ongevallen met hoogwerkers zodateen “omvangrijke databank” kan worden gecreëerd. De IPAF benadrukt daarbij dat alle gegevens vertrouwelijk worden bewaard en uitsluitend worden gebruikt om de veiligheid in de sector te verhogen.

Reageer op dit artikel