nieuws

VVD wil Scheveningse Pier slopen en opnieuw bouwen

bouwbreed

De Scheveningse Pier moet door de gemeente Den Haag worden aangekocht. Daarna volgt sloop.

Vervolgens moet verderop voor het Kurhaus een nieuwe wandelpromenade in zee worden gebouwd. In dat geval zal het gaan om een eenvoudiger constructie dan het huidige bouwwerk. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de VVD afdeling Den Haag. De liberale coalitiepartij wil jaarlijks 6 miljoen euro investeren in het opknappen van de Zuid-Hollandse badplaats. Volgens VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis is de sloop en herbouw van de Pier de grootste klus die Scheveningen te wachten staat. Het bouwwerk werd geopend in 1961 en was decennia lang een icoon van de badplaats.

In 2011 zette de eigenaar van de wandelpromenade, het Van der Valk-concern, de Pier in de verkoop. Onderzoek wees uit dat het complex in bouwkundig slechte staat verkeert. Een koper werd niet gevonden. Vorig jaar ging de Pier failliet. Kort daarop werd de wandelpromenade afgesloten voor het publiek.

“De curator heeft geen oplossing en met een nieuw strandseizoen in aantocht is het tijd om de knoop door te hakken”, zegt Boudewijn Revis. Hij wil voor het Kurhaus een nieuwe pier laten aanleggen. Een saillant detail daarbij is dat de eerste Pier in Scheveningen eveneens voor het Kurhaus lag. Deze wandelpromenade brandde tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Los van de plannen voor de Pier wil de VVD investeren in achterstallig onderhoud aan bestrating. Daarnaast moet een deel van de jaarlijkse investering die de VVD voorstelt worden besteed aan groenvoorzieningen die aansluiten bij het duinlandschap. Verder stelt de VVD onder meer voor om in de badplaats rotondes en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels