nieuws

Verloren composietbekisting dingt naar onderscheiding van vakbeurs

bouwbreed

Poly Products uit Werkendam dingt met zijn zichtbekisting naar de ESEF Award voor de categorie Innovatieve Materiaaltoepassingen. De onderscheiding is een initiatief van de vakbeurs ESEF voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

Poly Products ontwikkelde zijn zichtbekisting voor de Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen die IJburg ontsluit. “De bekisting bestaat uit platen glasvezelversterkte polyester van 15 bij 3,5 meter”, legt technisch adviseur Jeroen van der Vlis van Poly Products uit. De platen hebben een sandwichconstructie. Met een eigen gewicht van 25 kilo per vierkante meter kunnen ze een belasting dragen tot 800 kilo per vierkante meter; ruim voldoende om het gewicht van de wapening en het beton te weerstaan. “Na het uitharden neemt het beton de draagfunctie over”, zegt Van der Vlis. De platen blijven als verloren bekisting achter als afwerking van de onderkant van de brug.

Dragers

De zichtbekisting biedt het voordeel dat het op de kant te monteren is op de stalen dragers van de brug. Bij elkaar ging het bij de kanaalbrug om ruim 3400 vierkante meter plaat. De voorgemonteerde constructie wordt daarna in z’n geheel ingevaren. In het geval van de Uyllanderbrug bleef de scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal rond de locatie maar één etmaal gestremd. “De overlast die daarmee wordt bespaard rechtvaardigt alleszins de meerkosten van het systeem”, vindt Van der Vlis. “Want kijk je alleen naar de prijs per vierkante meter dan is de zichtbekisting een dure oplossing.” Voorgemonteerde beugels op de onderkant van de platen hielp kosten te besparen op het aanbrengen van kabels en leidingen.

Het systeem is tot nog toe alleen gebruikt voor de Uyllanderbrug. Van der Vlis: “Er is wel interesse voor maar tot een nieuw project heeft dat nog niet geleid. Wil je het toepassen dan moet je vanaf het begin meedoen om de zichtbekisting te kunnen toepassen. Kom je op een later moment dan is het vrijwel niet meer mogelijk.”

Reageer op dit artikel