nieuws

Staalproducent China vergroot voorsprong

bouwbreed

China heeft vorig jaar opnieuw zijn voorsprong vergroot als werelds grootste producent van staal. Het land haalt ruim zeven keer meer uit zijn hoogovens dan zijn naaste achtervolger Japan.

De o nstuitbare groei van China beïnvloedt in steeds sterkere mate de staalmarkten. Vorig jaar namen de volumes met 7,5 procent toe tot 779 miljoen. Daarmee nemen de Chinezen vrijwel de helft van de gehele wereldproductie voor hun rekening. Nederland staat met 6,7 miljoen ton als 24ste staalnatie op de ranglijst van de Wereld Staal Associatie. Waarmee ons land amper 8,6 promille op de markt brengt van de Chinese productie.

De wereldproductie steeg vorig jaar met 3,5 procent tot 1,6 miljard ton. De groei komt vooral uit het Verre Oosten. Niet alleen China voerde de productie op maar ook India (5,1 procent), Japan (3,1 procent) en Taiwan (8,1 procent). Zuid-Korea loopt uit de pas met een krimp van 4,4 procent. De totale productie van de landen in het Verre Oosten steeg in 2013 met 6 procent tot 1081 miljoen ton. In het Midden-Oosten kwam, met een volume van 26,3 miljoen ton, 6,8 procent meer uit de hoogovens dan een jaar eerder.

Zowel Europa als Noord-Amerika kan de groei in Azië niet bijbenen. De landen van de Europese Unie (165,6 miljoen ton) en Oost-Europa (108,9 ton) leverden ieder 1,8 procent in. Duitsland – de Europese nummer 1 en de zevende producent op de wereldranglijst – stabiliseerde vorig jaar zijn productie op 42,6 miljoen ton. Tot de groeiers behoren Spanje (0,7 procent), Slowakije (2,4 procent) en vooral Groot-Brittannië, dat een sprong voorwaarts maakte van 23,8 procent. Nederland produceerde 2,4 procent minder dan in 2012. In Noord-Amerikawerd vorig jaar 1,9 procent minder vervaardigd. Canada zakte 7,8 procent weg naar 12,5 miljoen ton. De VS bleef steken bij 87 miljoen ton, 2 procent minder dan in 2012.

Reageer op dit artikel