nieuws

Putklep is inmiddels regulier product

bouwbreed

De Putklep helpt problemen met riolen te verminderen. Tijdens de Infra Relatiedagen toont Struyk Verwo Aqua wat van dit initiatief van watercyclusbedrijf Waternet in de praktijk is geworden.

Wiebe Bakker ontwikkelde de Putklep met zijn collega Wietse Dijkstra voor de gemeente Amsterdam. Beiden werken bij drink- en afvalwaterbedrijf Waternet. Voor de verspreiding van de klep richtten ze het bedrijf W&W ingenieurs op. Met fabrikant Struyk Verwo Aqua zijn ze de samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie straatkolken: P-Line.

De Putklep is een verbeterd stankscherm en wordt geplaatst voor de opening naar de afvoerleiding van straatkolken. Als de leiding onderhoud vergt, wordt de klep opgeklapt. Neergeklapt vormt de klep een waterslot dat bezinkbaar en drijvend vuil zoveel mogelijk in de kolk houdt, zonder de afvoer van het hemelwater te hinderen.

Waternet ontwikkelde de klep om water op straat, stank door rioollucht en vervuiling van de grachten met straatvuil te verminderen. De markt bood geen passende oplossing, zodat het bedrijf zelf aan de slag ging. In 2008 kregen de eerste ontwerpen vorm. In 2010 werd het idee bekroond met de AGV-waterinnovatieprijs. Vorig jaar kwam daar de Rioned-innovatieprijs bij.

Tests

Van de Putklep zijn verschillende prototypen gemaakt. Die zijn in de praktijk getest in enkele straten van Amsterdam. Alle kolken op marktterreinen en in enkele probleemstraten zijn inmiddels voorzien van de putten. De bedoeling is alle kolken van Amsterdam te verbeteren. Met de TU Delft onderzoekt Waternet de snelheid waarmee de kolken zich vullen. Dat moet uitsluitsel geven over de mate waarin de kolken onderhoud vergen.

Struyk Verwo Aqua verwerkt de ervaringen met de Putklep in een nieuwe kolk. De fabrikant vervangt in deze P-Line het traditionele gietijzeren stankscherm door een kunststof putklep. De kolk heeft ook een nieuwe kunststof uitlaat voor de koppeling met de aansluitleiding. De uitlaat houdt de aansluiting waterdicht, ook bij eventuele zettingen en hoekverdraaiing.

De Infra Relatiedagen vinden plaats van 4 tot 6 februari in Hardenberg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels