nieuws

Preparaat smoort kans op vochtschade in kiem

bouwbreed

Problemen met vocht zijn er in ruim 90 procent van de gevallen de oorzaak van dat coatings loslaten van beton. Ron Sikkema van Integrity Coatings uit Beekbergen zegt met P1007 problemen met hydrostatische druk te kunnen voorblijven. Het preparaat zorgt ervoor dat elke coating op vrijwel elk cementhoudend oppervlak blijft zitten.

P1007 is een Amerikaans product dat in de Verenigde Staten al ruim vijftien jaar onder meer betonnen constructies damp- en waterdicht maakt. “Het is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten die een chemische reactie aangaan met het calciumhydroxide in het beton”, zegt Sikkema. Die reactie vindt plaats op ongeveer een millimeter onder het oppervlak. Dat veroorzaakt geen visuele veranderingen zodat bijvoorbeeld een vloer er hetzelfde blijft uitzien. De eigenschappen van het beton wijzigen ook niet: een behandelde vloer kan aan het eind van de levensduur worden afgevoerd als regulier bouw- en sloopafval.

P1007 is een preparaat met een lage viscositeit dat diep in de ondergrond doordringt en scheurtjes en holtes opvult. De reactie levert een geleiachtige stof op die de capillaire vaten in het beton sluit. Daardoor kan er geen water meer uittreden uit bijvoorbeeld betonnen balken, gemetselde muren en cementdekvloeren en worden coatings niet losgedrukt door de hydrostatische druk.

Met de gesloten capillaire buisjes in gedachten noemen de onderzoekers van BAS Research & Technology in Venlo, waar Sikkema het product liet testen, P1007 ook goed als beschermer tegen ‘betonrot’ omdat geen water meer door het beton naar de wapening kan trekken. “In Duitsland wordt het middel ook gebruikt om kolken en buizen van de riolering waterdicht te maken.” Hetzelfde effect heeft het product op kelderwanden.

De leverancier treedt als Integrity Coatings voor de Amerikaanse fabrikant Foxfire op als Europees importeur. Vooralsnog brengt hij het middel in eigen beheer aan. Tegelijk is hij op zoek naar partijen die het product ook willen verkopen en appliceren. Dat laatste vergt wat Sikkema betreft geen bijzondere vaardigheden. “Als het moet kan het wordenaangebracht op een vloer die in gebruik is.”

Reageer op dit artikel