nieuws

Overdruk houdt kerk Delft warm

bouwbreed Premium

Een overdrukmeting leert adviesbureau DWA dat het klimatiseringssysteem Baopt de Nieuwe Kerk in Delft zonder problemen op temperatuur kan houden. Over een maand of drie valt het besluit of het systeem wordt geïnstalleerd.

DWA stelt Baopt-systeem voor

Ba opt staat voor Bauer Optimalisatie. In de woorden van Kees Zandijk van DWA is het systeem ‘luchtverwarming 2.0’. Dat wint volgens hem steeds meer aan belangstelling. “Het is een kwestie van tijd dat het helemaal doorbreekt.” Kerken zijn volgens hem belangrijke monumenten. “Daar worden vaak luchtverwarmingen gebruikt waarvan er veel voor vervanging op de nominatie staan.”

Het principe van Baopt houdt ruimten op temperatuur door middel van een lichte overdruk. Ruimten als de kerkzaal van de Nieuwe Kerk Delft worden daardoor snel en vooral gelijkmatig warm. Door de overdruk ontstaan op bijvoorbeeld wanden laagjes stilstaande lucht die een isolerend effect hebben. “Het principe werkt als luchtverwarming zonder gerichte luchtstroming”, zegt Zandijk. Druk, temperatuur en de hoeveelheid CO 2 in de lucht regelen de klimatisering.

De praktijk leert dat het principe weinig invloed uitoefent op de conditie van monumenten; de reden dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook betrokken is bij de planvorming voor de Nieuwe Kerk. “De extra investering zal terugverdiend moeten worden met de besparing op het energieverbruik.”

Niet alle monumentale gebouwen als kerken zijn geschikt voor het systeem van Baopt, zegt Zandijk. “Dat hangt af van de lekdichtheid; als die niet goed is, stook je nutteloos voor de omgeving.” DWA bepaalde de lekdichtheid met een overdrukmeting. In de Nieuwe Kerk Delft verplaatsten negen blowerdoorsets daarvoor per uur een kleine 130.000 kubieke meter lucht. Vervolgens is op verschillende niveaus in overdruk de toegevoerde luchtvolume-stroom gemeten. Op basis van deze meetwaarden kon de druk/volumestroom karakteristiek van de Nieuwe Kerk worden bepaald. Uit de metingen blijkt dat het Baopt-principe er goed kan voldoen. Of het daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden, wordt nog nader onderzocht.

DWA werkt met Van Hoogevest Architecten de verschillende scenario’s uit om het gebouw te verduurzamen. Het Baopt-principe is er één van. Studie moet ook uitwijzen of het systeem kan draaien op een combinatie van een gasinstallatie en een warmtepomp. Vergeleken met de traditionele luchtverwarming vergt het wat meer kanalen in de vloer, maar wat Zandijk betreft ‘niet opvallend veel meer’.

Reageer op dit artikel