nieuws

‘Overal zie je bouwkranen’

bouwbreed Premium

De Utrechtse wethouder Gilbert Isabella doet een kleine ontboezeming, aan het einde van het gesprek: zijn eerste huis, dat nu zo’n drie jaar in de verkoop staat, is nog steeds van hem. Natuurlijk had de lokale bestuurder liever samen met een koper bij de notaris gezeten om de overdracht af te ronden, maar het is hem vooralsnog niet gegund. Jeroen Kreule

Gelukkig heeft Isabella huurders kunnen vinden. Isabella is niet de enige met een onverkocht huis. Toch maakt zijn persoonlijke situatie hem ongetwijfeld nog bewuster van de crisis in de bouw en op de woningmarkt. Van doemdenken en pessimisme wil hij echter niets weten. “Ik ga niet bij de pakken neer zitten, nooit gedaan ook. De economie is aan de beterende hand, ik zie voldoende lichtpuntjes’’, zegt hij monter.

Als wethouder is Isabella (PvdA) onder meer verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, wonen, grondzaken en vastgoed en Utrechts nieuwste stadsdeel Leidsche Rijn. “Ondanks de moeilijke tijd wordt er in Utrecht nog steeds veel gebouwd, met name in het stationsgebied en in Leidsche Rijn. Dat zal de komende jaren zo blijven. Van welke kant je Utrecht ook nadert, overal zie je bouwkranen. Daar ben ik best trots op. Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland: wij gaan richting de 400.000 inwoners, een aantal dat we rond 2033 gaan halen. Om aan de vraag te voldoen, moeten er tot die periode nog zo’n 30.000 nieuwe woningen worden gebouwd.’’

Vooral in Leidsche Rijn, het stadsdeel waar uiteindelijk 100.000 mensen komen te wonen, is volgens de wethouder nog veel ruimte om te bouwen. Leidsche Rijn, de grootste ontwikkellocatie van Nederland, is anno 2014 over de helft: van de geplande 31.000 woningen zijn er ruim 20.000 opgeleverd. Vanwege de crisis is er afgelopen jaren wel een aantal aanpassingen gedaan, beaamt Isabella. “Een aanbesteding van 250 of 500 woningen kwam in het recente verleden zeer regelmatig voor, nu niet meer: voor de meeste ontwikkelaars is het risico te groot, helemaal als je bedenkt dat er in de regel pas gebouwd kan worden wanneer 70 procent is verkocht.’’

Daarom schrijft Utrecht niet langer één tender uit voor 250 woningen, maar tien tenders voor 25 woningen. Isabella: “Herprogrammeren kost uiteraard meer tijd en geld, maar het is wat mij betreft wel dé manier om in beweging te blijven. Qua woningbouw hebben we in 2013 best een goed jaar gehad: in de hele stad zijn er circa 1250 woningen opgeleverd, inclusief Leidsche Rijn.”

In plaats van het slaan van een eerste paal mocht Isabella onlangs een dakspant plaatsen, in de subwijk Hoge Weide, onderdeel van Utrechts nieuwste stadsdeel. Het ging om een project voor starters op de woningmarkt. De officiële handeling gebeurde in het bijzijn van toekomstige bewoners. “Ik heb ze op de man af gevraagd waar ze vandaan komen, waarom ze in Hoge Weide willen wonen en hoe ze de woning financieren. Wat blijkt? Vier vijfde van de aanwezigen maakt gebruik van een starterslening van de gemeente Utrecht. Dat doet mij deugd, want voor veel starters betekent zo’n lening het verschil tussen net niet en net wel een huis kunnen kopen.’’

Een starterslening geeft Utrechters die voor het eerst een huis kopen de mogelijkheid om net iets meer financiering aan te trekken. Het gaat om huizen die maximaal 200.000 euro kosten. Belangrijke voorwaarde is dat de koper een huurwoning of huurkamer in Utrecht achterlaat. Isabella: “Het is een mooie manier om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.’’

Discussie is er rond het Leidsche Rijn Centrum, dat komt te liggen op het knooppunt van de A2 met de spoorlijn Utrecht-Den Haag: ontwikkelaar ASR Vesteda wil 20 à 40 procent minder vierkante meters winkelruimte realiseren dan de nu geplande 38.000 vierkante meter in de eerst fase, in verband met te verwachten leegstand. Isabella weet echter dat de ontwikkelaar zich aan de afspraken zal houden. “De contracten met ASR Vesteda zijn getekend. Leidsche Rijn wordt zo groot als Delft en verdient een eigen centrum, met niet alleen woningen, winkels en kantoren, maar ook met een bioscoop en een culturele voorziening van formaat.’’ Isabella verwacht dat dit jaar wordt begonnen met de bouw van het Leidsche Rijn Centrum (ruim 50 hectare).

Naast Leidsche Rijn zijn er nog talloze bouwactiviteiten in de bestaande stad, zoals de grootschalige renovatie van Hoog Catharijne, het nieuwe Stadskantoor en de ov-terminal, om een paar voorbeelden te noemen. In juni opent het vernieuwde, prestigieuze muziekcentrum TivoliVredenburg de deuren. Ook wordt dit jaar begonnen met de bouw van het Veemarktterrein, een woningbouwproject met ruim zeshonderd woningen aan de oostkant van de stad. Vanwege de veranderende marktvraag wordt afgeweken van het oorspronkelijke plan: het aandeel sociale woningbouw is teruggeschroefd van 40 procent naar 23 à 33 procent, aldus Isabella. “Als PvdA-wethouder ben ik uiteraard voorstander van voldoende sociale woningbouw, maar soms moet je het percentage aanpassen zodat de kans groter is dat ontwikkelaars juist wel in het project stappen. Zo blijft Utrecht in beweging.’’

Reageer op dit artikel