nieuws

Ook na decentralisatie rol Rijk onmisbaar

bouwbreed Premium

Ook al is het ruimtelijke beleid gedecentraliseerd, toch is een actieve rol van de rijksoverheid onmisbaar. Dat zegt het College van Rijksadviseurs in het jaarprogramma 2014. De rijksagenda ziet er echter wel anders uit, zeggen rijksbouwmeester Frits van Dongen, rijksadviseur voor landschap Eric Luiten en rijksadviseur voor infra en stad Rients Dijkstra, die samen het […]

Ook al is het ruimtelijke beleid gedecentraliseerd, toch is een actieve rol van de rijksoverheid onmisbaar. Dat zegt het College van Rijksadviseurs in het jaarprogramma 2014. De rijksagenda ziet er echter wel anders uit, zeggen rijksbouwmeester Frits van Dongen, rijksadviseur voor landschap Eric Luiten en rijksadviseur voor infra en stad Rients Dijkstra, die samen het college vormen.

Daarbij denken ze aan onderwerpen als energietransitie, waterveiligheid, herbestemming en transformatie en samenhang in mobiliteitsvraagstukken. Zo vragen de rijksadviseurs bij energietransitie aandacht voor de ruimtelijke impact van de complexe transformatie van een olie-, gas- en kolengestookte samenleving naar een samenleving die op duurzame energie draait. De discussies over wind op land zijn daar al een voorbeeld van. Die zal alleen maar sterker worden.

Reageer op dit artikel