nieuws

Innovaties maken tegels zetten gezonder en aantrekkelijker

bouwbreed Premium

Het innovatieproject van tegelzettersorganisatie Bovatin met als doel het werk gezonder te maken, heeft zijn eerste resultaten opgeleverd. Deze week werden in Utrecht vier vindingen getoond die het werk van de tegelzetter aanzienlijk verlichten. Aan twee andere innovaties wordt nog gewerkt.

< Vervolg van pagina 1

Tegelzetter Oostbörg uit Vleuten behoorde tot een collectief van vier bed rijven dat twee jaar werkte aan de ontwikkeling van een lichtgewicht dekvloer die de tegelzetter in één klap van veel problemen verlost. AirBase, zoals het product is gedoopt, weegt een derde van de traditionele zandcementvloer.

De vloer bestaat uit recyclebaar materiaal, is stofarm en fysiek veel minder belastend. De tegelzetter hoeft geen rekening meer te houden met de strenge arbo-voorwaarden voor werken met zandcement. Met de arbo is afgesproken dat de branche in afwachting van ministeriële goedkeuring al met de nieuwe vloer mag werken, meldt bedenker Jeroen Börger. Börger werkte met Klop Innovations uit Ochten ook mee aan de Airbo Aircleaner, een lichtgewicht en nagenoeg geruisloos apparaat dat fijnstof en vervuilde lucht opzuigt en de werkruimte voorziet van schone lucht.

Constructiebedrijf Jur van Dijk uit Vleuten bedacht in overleg met Bovatin een hefcontainer die trappen sjouwen met zware zakken en dozen tegels overbodig maakt. De “Butler” van Van Dijk wordt aan de kraan van de bouwmaterialenwagen gehangen en naar de verdieping gehesen, waar de tegelzetter door het raam eenvoudig zijn materialen kan binnenhalen. Leo Pol uit Saasveld kon dankzij het innovatieproject zijn eerder voor eigen gebruik ontworpen tegeltiller verder perfectioneren. Deze nog naamloze vinding brengt tegels met een gewicht tot 80 kilo zonder fysieke inspanning op hun plaats. Voor de branche typerende klachten over vroeg versleten schouders en ruggen behoren wat Pol betreft tot het verleden. Twee andere innovatieprojecten, gerobotiseerd tegels zetten en een lijmsoort die tegels en isolatie op buitengevels onder alle weersomstandigheden op hun plaats houdt, zijn in een vergevorderd stadium. Volgens Bovatin-voorzitter Gerard Reus kan de branche dankzij deze innovaties zijn ongezonde imago kwijtraken. “En dat is hard nodig om jongeren voor ons vak te interesseren.”

De nieuwe materialen en werktuigen werden ontwikkeld met subsidie van het ministerie van EZ, dat met Bovatin een Innovatie Prestatie Contract afsloot.

Reageer op dit artikel