nieuws

Houkesloot ziet afzet fors afnemen

bouwbreed

Met het verlies van tien van de 34 banen heeft de beroerde situatie in de bouw zijn weerslag op de timmerfabriek van Houkesloot Toelevering in Sneek. De afzet naar aannemers buiten de Friso Bouwgroep is de laatste jaren fors gedaald.

Vakbonden willen sociaal plan voor ontslagen werknemers

De productie van onder andere deuren en kozijnen ging voor 60 tot 70 procent naar derden. “De situatie in Nederland is niet rooskleurig, dat weten we allemaal, en dat heeft ook zijn weerslag op de timmerfabriek”, vertelt commercieel directeur Jan Wageman van Friso Bouwgroep. Het bedrijf in zijn geheel omschrijft hij als “gezond”. Dat geldt op dit moment ook voor de dochters Friso Aannemingsmaatschappij, Friso Plan, aannemingsbedrijf J. J. de Vries en de beide andere bedrijven van Houkesloot Toelevering in Leeuwarden.

Van ontslagen bij de beide andere dochterbedrijven van Houkesloot Toelevering in Leeuwarden is geen sprake. Het gaat om de productie van prefab-betonelementen en prefab-houtskeletbouw. De omzet van de drie bedrijven binnen Houkesloot Toelevering schommelde de laatste jaren tussen de 14 en 16 miljoen euro. In 2012 was dat 14 miljoen euro.

Sociaal plan

Vanwege de ontslagronde hebben FNV en CNV alle leden onder de medewerkers van de timmerfabriek uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in Drachten. Inzet van de gesprekken met de directie was onder andere een sociaal plan. “Daar hebben we nog geen overeenstemming over kunnen bereiken”, vertelt regiobestuurder Helga Tienkamp van FNV Bouw. Voor de bijeenkomst in Drachten zijn ook alle andere FNV- en CNV-leden van de Friso Bouwgroep uitgenodigd. Reden zijn de aanhoudende geruchten over dertig tot vijftig ontslagen vanwege het feit dat de verbouw van ijsstadion Thialf in Heerenveen aan de neus van het bedrijf voorbij is gegaan. Samen met Van Wijnen Noord in Gorredijk schreef Friso Bouwgroep in op de aanbesteding. Volgens Tienkamp “rommelt het momenteel binnen het bedrijf”. Eind vorig jaar vroeg de directie van Friso Bouwgroep dertig werknemers gedurende drie maanden ontslag te nemen om vervolgens per 1 maart weer in dienst te komen. Vanwege de onzekerheden adviseerden de bouwbonden de werknemers om niet op het voorstel in te gaan.

Commercieel directeur Wageman van Friso Bouwgroep zegt perplex te staan van de uitlatingen van FNV-bestuurster Tienkamp. Hij omschrijft de geruchten over Thialf als “pertinent niet waar”. Meer ontslagen zijn volgens hem op dit moment niet aan de orde. “Dat is onzin. Ook aan ons gaat de crisis niet voorbij, net als bij ieder ander bouwbedrijf in Nederland. Maar de markt is heel grillig en dan kan het volgende maandanders zijn.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels