nieuws

Groot verlies aan zonnestroom

bouwbreed

Steeds meer zonnecellen genereren een stijgend vermogen aan gelijkspanning. Niet alles daarvan wordt nuttig gebruikt: de elektriciteit wordt met verlies omgezet, omdat het openbare elektranet is ontworpen voor wisselspanning.

Zonnepanelen, die gelijkspanning maken, moeten het hart vormen van energieneutrale wijken. Plaatselijke netwerken wisselen de elektriciteit ‘slim’ over en weer uit tussen de verbruikers. Die vragen op hun beurt steeds vaker om gelijkspanning om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te drijven of een computer te gebruiken. Het bestaande net kan echter alleen uit de voeten met wisselspanning. Daarbij is de infrastructuur centraal ingericht en daardoor weinig geschikt om plaatselijke netten mee te onderhouden.

Reageer op dit artikel